Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους πολίτες την Κυριακή για να ανακοινώσει την πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε ότι απαιτούνται αυστηρότερα μέτρα για την εξάλειψη της εξάπλωσης του COVID-190 στην Ελλάδα.

Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ από τις 23 Μαρτίου (06:00 π.μ.) έως τις 6 Απριλίου (06:00 π.μ.) ως «απαραίτητη τελευταία λύση του κράτους» και ως μέρος της «θεσμικής υποχρέωσης προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και υγείας». Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι ενημέρωσε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων για την απόφασή του.

Συνέχισε παροτρύνοντας τους πολίτες να συμμορφωθούν, ώστε να αποφευχθεί η εμπειρία στην Ελλάδα από την συγκλονιστική κλιμάκωση της κρίσης της υγείας που παρατηρείται στη γειτονική Ιταλία, όπου «καταγράφεται ένας θάνατος κάθε δύο λεπτά».

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει για όλους τους πολίτες, με εξαίρεση όσους πρόκειται να εργαστούν ή πρέπει να μετακινηθούν για να αγοράσουν τρόφιμα, φάρμακα, να επισκεφτούν έναν γιατρό ή να βγάλουν τα κατοικίδια ζώα για μια βόλτα.

Κάθε πολίτης θα υποχρεούται να παρουσιάζει την ταυτότητά του ή το έγκυρο διαβατήριο και να φέρει έγγραφο από τον εργοδότη του δηλώνοντας την ανάγκη να μετακινηθεί για την εργασία ή ένα απαραίτητο έγγραφο δήλωσης κίνησης που να αναφέρει τον λόγο της μετακίνησης που μπορεί να παρασχεθεί ηλεκτρονικά μέσω SMS ή με εκτύπωση.

Δημιουργήθηκε νέος κυβερνητικός ιστότοπος (www.forma.gov.gr), στον οποίο οι πολίτες έχουν πρόσβαση στα έγγραφα που απαιτούνται για όσους βρίσκονται σε κίνηση.

Η παραβίαση των κανόνων για την απαγόρευση κυκλοφορίας θα οδηγήσει σε πρόστιμο 150 ευρώ. Η αστυνομία, η δημοτική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα επιφορτιστούν με την εκτέλεση της εντολής για την απαγόρευση.

Μόνο οι γιατροί και το ιατρικό προσωπικό, το στρατιωτικό προσωπικό και οι βασικοί εργαζόμενοι (δηλ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι) θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Άλλοι περιορισμοί που επιβάλλονται την Κυριακή περιλαμβάνουν: τα ταξί θα υποχρεωθούν να παραλάβουν μόνο έναν επιβάτη ανά διαδρομή. οι δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας · παιδικές χαρές, πάρκα, μαρίνες και αθλητικές εγκαταστάσεις θα κλείσουν.

Νωρίτερα την Κυριακή, δύο ακόμη ασθενείς με κορωνοϊό, με τον αριθμό να φτάνει στους 15. Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι έχουν επιβεβαιωθεί 94 νέες περιπτώσεις, με το συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων στην Ελλάδα να βρίσκεται τώρα στο 624./ibna