Βουλγαρία: Στην τελική ευθεία η έγκριση των μέτρων έκτακτης ανάγκης- Ο στρατός στους δρόμους

Βουλγαρία: Στην τελική ευθεία η έγκριση των μέτρων έκτακτης ανάγκης- Ο στρατός στους δρόμους

Η Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας ενέκρινε σε δεύτερη ανάγνωση, τα κείμενα του νόμου με τα νέα μέτρα που θα εφαρμόσει το κράτος για την κατάσταση έκτακτη ανάγκης που έχει κηρυχθεί η χώρα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Μετά από 12 ώρες συζήτησης, το κοινοβούλιο αποφάσισε ότι ο στρατός θα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τα άτομα που βρίσκονται υπό καραντίνα θα παρακολουθούνται μέσω κινητών τηλεφώνων έως ότου αρθεί η υποχρεωτική απομόνωση.

Ο νόμος απαγορεύει επισκέψεις σε αίθουσες ψυχαγωγίας και τυχερών παιχνιδιών, ντίσκο, μπαρ και εστιατόρια, καθώς και σε μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Οι περιορισμοί ισχύουν επίσης για αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι επισκέψεις στις φυλακές δεν επιτρέπονται. Τα επαγγελματικά ταξίδια έχουν επίσης σταματήσει.

Οι Βούλγαροι πολίτες που προγραμματίζουν ταξίδια στο εξωτερικό θα πρέπει να συνάψουν ασφάλιση υγείας.

Το Κοινοβούλιο αποφάσισε επίσης ότι ο Υπουργός Υγείας μπορεί να εισαγάγει περαιτέρω μέτρα και περιορισμούς που προβλέπονται από τον νόμο έκτακτης ανάγκης.

Οι εργοδότες θα εισαγάγουν τη δυνατότητα τηλεργασίας για τους εργαζομένους και, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, πρέπει να εξασφαλίζουν ασφαλείς και υγιείς συνθήκες εργασίας.

Οι εργοδότες θα μπορούν μόνο να παρέχουν ετήσια άδεια μετ ‘αποδοχών στους μισθωτούς, μέχρι το ήμισυ των εργαζομένων χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Το Εθνικό Ασφαλιστικό Ίδρυμα θα καλύψει το 60% του εισοδήματος κοινωνικής ασφάλισης του Ιανουαρίου, εκείνων των οποίων το εισόδημα επηρεάζεται από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό ισχύει για τη διάρκεια του νόμου, αλλά όχι για περισσότερο από 3 μήνες και για τα άτομα που πληρούν τα κριτήρια που ορίζει η κυβέρνηση.

Αναστέλλουν τις προθεσμίες για τις δικαστικές, διαιτητικές και εκτελεστικές διαδικασίες, εκτός από τις ποινικές υποθέσεις.

Οι αναγγελθείσες δημόσιες πωλήσεις από κρατικούς και ιδιωτικούς εκτελεστικούς φορείς αναστέλλεται μέχρι την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η προθεσμία πληρωμής των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος παρατείνεται από 10 σε 20 ημέρες, αποφάσισε το Κοινοβούλιο.

Δεν θα εφαρμόζονται κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτών και ιατρικών ιδρυμάτων, καθώς και σε καταβολές μισθών και συντάξεων.

Μέχρι την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι συνέπειες της καθυστερημένης πληρωμής των οφειλόμενων τόκων, όπως οι τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας, παύουν να ισχύουν. Αυτό ισχύει επίσης για την έγκαιρη είσπραξη, την καταγγελία συμβάσεων και την κατάσχεση περιουσίας.

Οι συμβολαιογραφικές διαδικασίες περιορίζονται, εκτός από τις επείγουσες.

Παρά την έντονη κριτική του Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP), οι βουλευτές συμφώνησαν ότι ο στρατός θα μπορούσε να συμμετάσχει στην εφαρμογή των μέτρων έκτακτης ανάγκης – να διεξάγει ελέγχους ταυτότητας και να σταματήσει την κίνηση μέχρι να φτάσει το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο στρατός θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί σωματική δύναμη μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

Οι βουλευτές αποφάσισαν επίσης ότι θα ζητηθεί η ποινική ευθύνη για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών και τιμωρία με φυλάκιση από ένα έως τρία χρόνια.

Το Κοινοβούλιο συνεχίζει με την τελική ανάγνωση του νομοσχεδίου./ibna