Σλοβενία: Το κοινοβούλιο υιοθέτησε μέτρα για τον μετριασμό της κρίσης του κορωναϊού στην οικονομία

Σλοβενία: Το κοινοβούλιο υιοθέτησε μέτρα για τον μετριασμό της κρίσης του κορωναϊού στην οικονομία

Το σλοβενικό Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη δέσμη νόμων με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης που προκάλεσε ο COVID-19. Τα μέτρα περιλαμβάνουν αποζημίωση για προσωρινές απολύσεις, πληρωμές πιστώσεων και αναβολές φόρου για εταιρείες, καθώς και εμπορικούς περιορισμούς για τη γεωργία και τα προϊόντα διατροφής. Νομοθετική πράξη δίνει επίσης στην κυβέρνηση άμεσο έλεγχο επί του προϋπολογισμού.

Ένα σημαντικό μέρος της δέσμης μέτρων αφορά την παροχή κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των εργαζομένων που έχουν απολυθεί προσωρινά από τις επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν να αποδεσμεύσουν προσωρινά τουλάχιστον το 30% του εργατικού τους δυναμικού λόγω διακοπής της τροφοδοσίας τους ή μείωσης της ζήτησης.

Το νομοσχέδιο, του οποίου το κόστος εκτιμάται σε 50 εκατομμύρια ευρώ, προβλέπει ότι οι προσωρινά απολυμένοι εργαζόμενοι θα δικαιούνται το 80% του μέσου όρου των μισθών των τριών τελευταίων μηνών, με τους εργοδότες να καλούνται να καλύψουν το 60% του ποσού αυτού και το κράτος 40%. Η μέγιστη προσωρινή περίοδος απόλυσης θα είναι τρεις μήνες.

Θα χορηγηθεί επίσης ενίσχυση στις περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι αδυνατούν να εργαστούν ως αποτέλεσμα της υποβολής του σε καραντίνα, με το κράτος να καλύπτει το 80% του μισθού τους.

Σύμφωνα με τις τροπολογίες που υιοθετήθηκαν σε επίπεδο επιτροπών, το καθεστώς επεκτάθηκε σε όσους είναι αυτοαπασχολούμενοι, ωστόσο, η μόνη ενίσχυση θα είναι η δυνατότητα αναβολής των πληρωμών κοινωνικών εισφορών για τους προσεχείς τρεις μήνες κατά δύο έτη.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης τόνισαν ότι τα μέτρα έχουν να κάνουν με τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την αποφυγή της επιβάρυνσης της Υπηρεσίας Απασχόλησης, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι δεν γίνονται πολλά για τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι είναι στην πραγματικότητα η πιο ευάλωτη ομάδα.

«Οι 100.000 αυτοαπασχολούμενοι είναι ένας αριθμός που δεν πρέπει να αγνοούμε», δήλωσε ο Soniboj Knežak των SocDems, αλλά απορρίφθηκε μια τροπολογία από την Αριστερά για τη διαγραφή των πληρωμών κοινωνικών εισφορών αυτής της εργασιακής κατηγορίας.

Επίσης, η πίεση στις επιχειρήσεις θα μετριάζεται με τη μείωση των διοικητικών και φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις, την αναβολή των προθεσμιών για την κατάθεση φορολογικών εγγράφων και με το να επιτρέπεται στις εταιρείες να ζητούν αναβολή φόρου έως δύο χρόνια ή να αποπληρώνουν τους φόρους σε 24 δόσεις.

Το ίδιο νομοσχέδιο δίνει στην κυβέρνηση την πλήρη διακριτική ευχέρεια όσον αφορά τη χρήση κονδυλίων του προϋπολογισμού που έχουν εγκριθεί για σκοπούς που δεν θεωρούνται μέρος των νομικά δεσμευτικών καθηκόντων.

Η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακατανείμει τα κονδύλια χωρίς συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ή ακριβέστερα βάσει ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού που δεν χρειάζεται να υποβληθεί στο κοινοβούλιο έως και 90 ημέρες μετά την λήξη της κρίσης.

«Δεν θα υπάρξει κατάσταση στη χώρα όπου δεν θα είναι διαθέσιμη χρηματοδότηση για εξοπλισμό για τη διάσωση ζωών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Andrej Šircelj που έσπευσε προς υπεράσπιση των μέτρων, καθώς πολλοί βουλευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις, μεταξύ των οποίων και από τις τάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Στην κυβέρνηση απονέμονται εξουσίες άνευ προηγουμένου κατά την εποχή της ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και υπερβαίνουν κατά πολύ τις εξουσίες που είχε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης», σημείωσε ο Robert Polnar του Κόμματος Συνταξιούχων (DeSUS).

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Luka Mesec εξέφρασε «το φόβο ότι το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί για παράνομη παγίωση της εξουσίας», ενώ αμφισβήτησε τη συνταγματικότητά του.

Ο Šircelj απάντησε λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα υποβάλλει τακτικές εκθέσεις στο κοινοβούλιο σχετικά με την ανακατανομή των κεφαλαίων, βάση διάταξης που εισήχθη στο νομοσχέδιο με τροπολογία.

Ένα άλλο μέτρο επιτρέπει στις τράπεζες να αναβάλλουν τις υποχρεώσεις των εταιρειών, των συνεταιρισμών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών κατά 12 μήνες. Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να το πράξουν για εκείνους των οποίων η δραστηριότητα έχει εκλείψει λόγο των κυβερνητικών μέτρων για τη συγκράτηση της επιδημίας του κορωνοϊού. Το μέτρο θα ισχύει και για δάνεια που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επίσης, λήφθηκαν μέτρα έκτακτης ανάγκης που περιορίζουν το εμπόριο γεωργικών και διατροφικών προϊόντων, ζώων και πουλερικών, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο επαρκής εφοδιασμός της χώρας με τρόφιμα./ibna