Ρουμανία: 31 νέα κρούσματα-Ενεργοποίηση των ειδικευόμενων γιατρών στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Ρουμανία: 31 νέα κρούσματα-Ενεργοποίηση των ειδικευόμενων γιατρών στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση των ρουμανικών αρχών για τον κορωνοϊό, ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν άλλα 31 κρούσματα COVID-19, ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών σε 308. Από αυτά 31 έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία που νοσηλεύονταν.

Ο Υπουργός Υγείας της Ρουμανίας Victor Costache, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Digi 24, δήλωσε ότι η μόλυνση με τον νέο κορωνοϊό “δεν είναι μια πολύ σύνθετη νόσος, όμως καταναλώνει πολλούς επιμελητειακούς πόρους (logistic resources)”.

«Πρέπει να έχουμε μονίμως στη διάθεσή μας πάρα πολλούς πόρους και πολύ ιατρικό εξοπλισμό, και να αποφύγουμε να αρρωστήσει ο πληθυσμός», πρόσθεσε ο Costache. Ερωτηθείς πότε θεωρεί ότι η κατάσταση μπορεί να φτάσει στο αποκορύφωμά της με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι σε μια εβδομάδα – δέκα μέρες μπορεί να έχουμε την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Διευκρίνισε επίσης, ότι στην περίπτωση που οι ασθενείς ξεπεράσουν τους 4.000, οι νοσούντες ελαφρύτερα θα ακολουθήσουν θεραπεία κατ’ οίκον.

Σύμφωνα με πληροφορίες 15.000 ειδικευόμενοι ιατροί στα επείγοντα περιστατικά, τη θεραπεία μολυσματικών νόσων και εντατικολόγοι θα διακόψουν τη δραστηριότητά τους στους βασικούς τομείς ειδίκευσης και θα στηρίξουν τους γιατρούς στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Επείγουσας Εισαγωγής, που παραλαμβάνουν τους ασθενείς με COVID-19. Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή στη Ρουμανία υπάρχουν 15.000 ειδικευόμενοι γιατροί.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της μαζικής εξόδου από το σύστημα υγείας της Ρουμανίας ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, έχουν θέσει σε σκληρή δοκιμασία το σύστημα υγείας. Γενικά οι γιατροί προτίμησαν πλούσιες χώρες όπου είναι καλύτερες οι αμοιβές, όμως πολλοί εγκατέλειψαν τις χώρες τους και για άλλους λόγους, όπως οι δυσκολίες που υπάρχουν στο σύστημα υγείας, οι πολλές υπερωρίες, οι χαμηλοί μισθοί και η χρόνια ανεπάρκεια βασικών ιατρικών προϊόντων για τη θεραπεία των ασθενών.

Τέλος έκλεισε το πρώτο mall στο Βουκουρέστι (και τη Ρουμανία). To Băneasa Shopping City ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη δραστηριότητα του από 23 Μαρτίου έως 16 Απριλίου, για την προστασία τόσο των πελατών όσο και του προσωπικού του./ibna