Ρουμανία: Τον επαναπατρισμό των Ρουμάνων πολιτών ξεκίνησε το ΥΠΕΞ

Ρουμανία: Τον επαναπατρισμό των Ρουμάνων πολιτών ξεκίνησε το ΥΠΕΞ

Το Ρουμανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι το Ρουμανικό κράτος θα φροντίσει για την επιστροφή στη χώρα, με ειδικές πτήσεις τσάρτερ,  των Ρουμάνων που έμειναν χωρίς εργασία στην Ιταλία ή που δεν διαθέτουν πόρους για να συνεχίσουν να ζουν εκεί. Η πρώτη τέτοια πτήση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, από το Τορίνο.

Χθες, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Επικοινωνιών επέστρεψαν 101 Ρουμάνοι πολίτες από την Πορτογαλία, 114 πολίτες από την Ισπανία (Τενερίφη) και 42 από το Μαρόκο.

Ταυτόχρονα, το Ρουμανικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί όλους τους Ρουμάνους πολίτες που έχουν την κατοικία ή τη διαμονή τους στο εξωτερικό, να σεβαστούν απόλυτα τις συστάσεις των Αρχών εκείνων των χωρών και διευκρινίζει ότι δεν συστήνονται οι μετακινήσεις προς τη Ρουμανία. Οι μετακινήσεις αυτές μπορεί να επηρεαστούν από τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι χώρες τράνζιτ και να αποτελέσουν έναν επιπλέον παράγοντα διάδοσης της μόλυνσης με τον  COVID-19 θέτοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο την υγεία των οικείων τους, διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας ανακοίνωσε χθες βράδυ, ότι διπλωμάτης της Πρεσβείας της Ρουμανίας στο Μέγα Δουκάτο του Λουξεμβούργου βγήκε θετικός στο τεστ για τον  COVID-19. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, ο διπλωμάτης είχε ορισμένα ελαφρά συμπτώματα, που εξαφανίστηκαν, και τώρα αισθάνεται καλά. Όπως έγινε γνωστό, ελήφθησαν μέτρα προστασίας για τα υπόλοιπα μέλη της διπλωματικής αποστολής και τις οικογένειές τους. Η δραστηριότητα της ρουμανικής Πρεσβείας στο Μέγα Δουκάτο του Λουξεμβούργου θα ανασταλεί, λόγω της ανάγκης αυτοαπομόνωσης του προσωπικού./ibna