Μικροπολιτικά παιχνίδια στη Β-Ε εν μέσω της πανδημίας του κορωναϊού

Μικροπολιτικά παιχνίδια στη Β-Ε εν μέσω της πανδημίας του κορωναϊού

Ακόμη και υπό τις συνθήκες της πιθανώς μεγαλύτερης υγειονομικής πρόκλησης για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, οι πολιτικοί τις χώρας δεν μπορούν να αποφύγουν τη δημιουργία εντάσεων.

Σχετικά γρήγορα, τα τρία μέλη της Προεδρίας της Β-Ε, ως μέτρο πρόληψης της εισαγωγής περιπτώσεων κορωναϊού από το εξωτερικό, υπέγραψαν διάταγμα ώστε οι ένοπλες δυνάμεις της Β-Ε να μπορούν να στήσουν μεγάλες σκηνές στα σύνορα ώστε να μπαίνουν σε καραντίνα όλα όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα. Σε αυτές τις εγκαταστάσεις, όλοι, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Β-Ε που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα, πρέπει να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα. Μετά την καραντίνα, στα άτομα που δεν είναι μολυσμένα θα εκδοθεί άδεια εισόδου. Οι ένοπλες δυνάμεις της Β-Ε έχουν ήδη εγκαταστήσει τις σκηνές, περιμένοντας τους πρώτους “ενοίκους” τους.

Ζήτημα προέκυψε όμως όταν ο εκπρόσωπος των Σέρβων στην Προεδρία της Β-Ε, Milorad Dodik, δήλωσε ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα (RS), η οντότητα στη Β-Ε με σερβική πλειοψηφία, θα δημιουργήσει σημεία ελέγχου της Αστυνομίας της RS κοντά στα σύνορα και ακόμη και στη “συνοριακή γραμμή μεταξύ των οντοτήτων”. Ο υπουργός ασφαλείας της Β-Ε, Fahrudin Radončić, δήλωσε ως απάντηση ότι η αστυνομία της RS δεν θα δημιουργήσει κανένα σημείο ελέγχου στα σύνορα.

Σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, το κράτος έπρεπε να γελοιοποιηθεί και σε διεθνές επίπεδο. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 8 μ.μ. την Πέμπτη, οι ρεπορτάζ ανέφεραν ότι ο Dodik, με την ιδιότητά του ως μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Ergodan.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Dodik, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην τρέχουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωναϊού.

«Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε στον Dodik ότι η Τουρκία θα παράσχει βοήθεια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη  με τη μορφή του ιατρικού εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για την καταπολέμηση της νόσου του κορωναϊού και υποσχέθηκε την ελεύθερη εξαγωγή στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη των ιατρικών προμηθειών που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Dodik και Erdogan συμφώνησαν ότι ένα παγκόσμιο πρόβλημα όπως μια πανδημία απαιτεί μια ευρεία δέσμη μέτρων και παγκόσμια αντίδραση», αναφέρει η δήλωση του γραφείου του Dodik.

Μόλις μια ώρα αργότερα, ο Ερντογάν μίλησε ξανά με αξιωματούχο της Β-Ε, αυτή τη φορά με τον Bakir Izetbegović, τον πρόεδρο της SDA και τον αντιπρόεδρο της Βουλής των Λαών του Κοινοβουλίου της Β-Ε. Ο Bakir είναι γιος του πρώτου Προέδρου της Β-Ε, του αείμνηστου Alija Izetbegović, ο οποίος ήταν καλός φίλος του Ερντογάν.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δύο μίλησαν για την κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία του κορωναϊού.

Σύμφωνα με τη δήλωση, οι αξιωματούχοι ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Τουρκία όσον αφορά την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας. Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία θα βοηθήσει τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη να αποκτήσει ιατρικό εξοπλισμό.

«Την περασμένη εβδομάδα, βάσει των αναγκών των ειδικών ιατρικών ομάδων μας, το γραφείο μου έστειλε αίτημα για βοήθεια στο τουρκικό Υπουργείο Υγείας. Ευχαρίστησα προσωπικά τον Τουρκικό λαό και τον Πρόεδρο εκ μέρους όλων των πολιτών της χώρας μας», δήλωσε ο Izetbegović στο πρακτορείο FENA.

Ο Izetbegović ισχυρίστηκε ότι τον κάλεσε ο Ερντογάν, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι απλώς δεν θα μπορούσε να αντέξει το γεγονός ότι ο Dodik επικοινώνησε με τον Ερντογάν και θα έπαιρνε τα εύσημα για την παροχή του ιατρικού εξοπλισμού.

Πολλοί πολίτες, και στις δύο οντότητες της Β-Ε, συμφωνούν ότι οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να εκμεταλλεύονται αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την αυτοπροβολή τους και να αποφεύγουν να δημιουργούν εντάσεις./ibna