Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Τουρκία

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Τουρκία

Με τρομακτικούς ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων λόγω του κορωνoϊού στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, 4 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω του κορωνοϊού. Ενώ μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 168 νέα κρούσματα αυξάνοντας τον αριθμό των κρουσμάτων σε 359. Στις προηγούμενες 8 ημέρες είχαν καταγραφεί 191 κρούσματα.

Στα 78,5 είναι ο μέσος όρος ηλικίας των 4 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό στην Τουρκία. Ο πρώτος νεκρός ήταν 89 χρόνων, ο δεύτερος 61, ο τρίτος 79 και ο τέταρτος 85.

Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να κάνει έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Πολλοί υπάκουσαν και ήδη τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια έκλεισαν χωρίς να τους έχει υποχρεώσει κανένας, καθώς δεν έχουν πελατεία.

Από την άλλη χιλιάδες πιστοί έσπευσαν για την προσευχή της Παρασκευής στα τζαμιά τα οποία με εντολή της κυβέρνησης έκλεισαν. Ωστόσο συνωστίστηκαν στις εισόδους.

Μέχρι τα τέλη Απριλίου ακυρώθηκαν κάθε είδους συναντήσεις και δραστηριότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στην Τουρκία στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα του κράτους και φέρει την υπογραφή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Σε μεγάλο βαθμό θα εκκενωθούν οι φυλακές στην Τουρκία, σύμφωνα με αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να ετοιμαστεί επειγόντως πρόταση νόμου για να υποβληθεί στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι 100 χιλιάδες φυλακισμένοι αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι.

Πάντως μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί στην Τουρκία το ζήτημα του θανάτου του πρώην αρχηγού Στρατού Ξηράς της Τουρκίας Αϊτάτς Γιαλμάν. Ο πρώην αρχηγός πέθανε την περασμένη Δευτέρα και οι αρχές δεν περιέλαβαν το όνομα του στα θύματα λόγω του κορωνοϊου. Έγινε η κηδεία του και την Τετάρτη το απόγευμα δημοσιογράφος της Sozcuυποστήριξε πως ο 80χρονος Γιαλμάν πέθανε λόγω κορωνοϊου! Την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά αναγκάσθηκε να αποκαλύψει πως πράγματι ο πρώην αρχηγός Στρατού Ξηράς πέθανε λόγω κορωνοϊου και ότι νοσηλεύεται και η γυναίκα του.

Η μη δημοσιοποίηση αυτής της περίπτωσης έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στη χώρα για το αν οι  τουρκικές αρχές δημοσιοποιούν όλα τα στοιχεία, με την αντιπολίτευση να ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια./ibna