“Τα χειρότερα του κορωνοϊού έπονται” για την Ελλάδα, στους 6 οι θάνατοι

“Τα χειρότερα του κορωνοϊού έπονται” για την Ελλάδα, στους 6 οι θάνατοι

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 46 πρόσφατα επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό σε 464.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό ανέρχεται τώρα στους 6, καθώς ένας ακόμη ασθενής επιβεβαιώθηκε νεκρός την Πέμπτη. Το θύμα είναι ένας άνδρας ηλικίας 70 ετών που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στην Καστοριά της Βόρειας Ελλάδας και είχε υποστεί σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο καθηγητής Τσιόρδας είπε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που 72 ασθενείς κόλλησαν τον ιό. Συνέχισε λέγοντας ότι 78 ασθενείς νοσηλεύονται επί του παρόντος με το COVID-19, 16 εξ αυτών στην εντατική – τρεις περισσότεροι από την Τετάρτη.

Οι ασθενείς στην εντατική έχουν μέσο όρο ηλικίας 69. Συνολικά, 19 ασθενείς έχουν πάρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μέχρι σήμερα, πέντε περισσότερο από χθες.

Εκατοντάδες τεστ για τον COVID-19 διεξάγονται στην Ελλάδα σε καθημερινή βάση. Οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκονται στην πόλη της Αθήνας. Οι εκτιμήσεις δείχνουν περίπου 2.000 έως 3.000 άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην Ελλάδα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καθηγητής Τσιώρας είπε ότι περίπου 230.000 περιπτώσεις έχουν επιβεβαιωθεί, με τους θανάτους να φτάνουν τα 9.300 σε όλο τον κόσμο. Ως θετική εξέλιξη σχολίασε το γεγονός ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές εμβολίου για τον κορωνοϊό.

Από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσημα την αναστολή της λειτουργίας ξενοδοχείων που λειτουργούν σε δωδεκάμηνη βάση, στο πλαίσιο μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σε ομιλία του αργότερα την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους το Σαββατοκύριακο, προειδοποιώντας για τυχόν εφησυχασμό και προσθέτοντας ότι «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα» στην Ελλάδα όσον αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για την ελληνική οικονομία. Αναφορικά με νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί έτσι ώστε να διατεθούν κεφάλαια για την αντιμετώπιση της κρίσης της δημόσιας υγείας. Συνολικά, ανέφερε, θα διατεθούν περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, επιπλέον των κεφαλαίων που θα λάβει η Ελλάδα από την ΕΕ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει την πληρωμή παροχών 800 ευρώ τον Απρίλιο, όχι μόνο σε επιχειρήσεις που διατάχθηκαν να κλείσουν, αλλά και σε εκείνους των οποίων ο κύκλος εργασιών υπέστη σημαντική επιβάρυνση. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι επίσης ανάμεσα στους δικαιούχους να διεκδικήσουν το όφελος. Το κράτος θα διασφαλίσει επίσης ότι οι υπάλληλοι θα λάβουν το δώρο του Πάσχα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το κράτος θα λάβει μέτρα για την κάλυψη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Τέλος, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και οι εργαζόμενοι στον τομέα της πολιτικής προστασίας, θα λάβουν επιπλέον 800 ευρώ υπό τη μορφή επιπλέον πριμοδότησης για το Πάσχα, ως ευχαριστώ στις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας./ibna