Βόρεια Μακεδονία: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την έναρξη διαπραγματεύσεων

Βόρεια Μακεδονία: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την έναρξη διαπραγματεύσεων

Τα νέα που έρχονται από τις Βρυξέλλες φαίνεται να δίνουν στον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov, περισσότερα δικαιώματα για συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καθορίσει τελικά την ημερομηνία διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Το Politico αναφέρει ότι οι πρέσβεις της ΕΕ, οι οποίοι συνέχισαν σήμερα να συζητούν την πρόταση κειμένου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν σε αρκετές νέες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι. Σύμφωνα με ορισμένες ανακοινώσεις, το παρόν κείμενο ενδέχεται να έχει νέες αλλαγές.

Το κείμενο του σχεδίου-συμπερασμάτων στο οποίο είχε πρόσβαση το Politico είναι σχεδόν μια πρόταση και είναι ταυτόσημο τόσο για τη Μακεδονία όσο και για την Αλβανία.

«Λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις μεταρρυθμίσεις και την εκπλήρωση των όρων που ορίστηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2018, υπό την επιφύλαξη έγκρισης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Συμβούλιο αποφασίζει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης με τη Βόρεια Μακεδονία».

Η διατύπωση αυτή διαφέρει από το κείμενο που πρότεινε η προεδρία της Κροατίας, το οποίο υποβλήθηκε ως πρόταση στους πρεσβευτές προς εξέταση. Το αρχικό κείμενο που υπέβαλε το Ζάγκρεμπ αναφέρει ότι το πλαίσιο διαπραγμάτευσης πρέπει να υποβληθεί από την Επιτροπή «χωρίς καθυστέρηση και το αργότερο τον Ιούνιο». Αυτό το μέρος του συμπεράσματος έχει καταργηθεί και αν παραμείνει το ίδιο μετά το Συμβούλιο των Υπουργών, αυτό σημαίνει ότι η Βόρεια Μακεδονία θα διεξαγάγει διαπραγματεύσεις, αλλά όχι με ακριβή ημερομηνία έναρξης, δηλαδή ότι η απόφαση αυτή θα ληφθεί αργότερα.

Ορισμένες νέες προϋποθέσεις έχουν επίσης προστεθεί για την Αλβανία, ιδίως για την περαιτέρω ενίσχυση της δικαστικής εξουσίας, “συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της λειτουργίας του Ανώτατου Δικαστηρίου για να το εγκρίνουν οι τρεις πιο δύσκολες χώρες, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που συμμετείχαν στη συζήτηση.

Μερικοί διπλωμάτες είναι προσεκτικοί καθώς το ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί διχόνοιες. Ο εκπρόσωπος της Κροατικής Προεδρίας Bruno Lopandic αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο, αλλά σημείωσε ότι δείχνει ότι “σε περιόδους κρίσης η ΕΕ είναι σε θέση να λάβει στρατηγικές αποφάσεις”.

Εάν οι πρεσβευτές της ΕΕ συμφωνήσουν σήμερα στο κείμενο, οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να το συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα, ακολουθούμενοι από τους Ευρωπαίους ηγέτες./ibna