Σλοβενία: Ο Υπουργός Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας στο Στρατό

Σλοβενία: Ο Υπουργός Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας στο Στρατό

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Aleš Hojs εξετάζει τη δυνατότητα ενεργοποίησης ενός σχετικού άρθρου στη νομοθεσία που θα δώσει στο Στρατό αρμοδιότητες της Αστυνομίας, μια κίνηση που χρειάζεται την έγκριση με αυξημένη πλειοψηφία, των δύο τρίτων, στο κοινοβούλιο.

Μιλώντας στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα TV Slovenija, ο Hojs δήλωσε: «Θα προτείνω την ενεργοποίηση του άρθρου 37.α [του νόμου για την άμυνα] ως αρμόδιος υπουργός», αποφεύγοντας να διευκρινίσει πότε θα υποβάλει επίσημα την πρόταση.

Το εν λόγω άρθρο υιοθετήθηκε στο αποκορύφωμα της μεταναστευτικής κρίσης τον Οκτώβριο του 2015, και όταν ενεργοποιηθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων μετά από πρόταση της κυβέρνησης, επιτρέπει στο στρατό να βοηθήσει την αστυνομία στην “ευρύτερη προστασία των συνόρων του κράτους”.

Επιτρέπει στους στρατιώτες να εκτελούν καθήκοντα όπως ο προσωρινός περιορισμός της μετακίνησης προσώπων και η συμμετοχή σε καταστολή διαδηλώσεων.

Οι εξουσίες χορηγούνται για τρεις μήνες με δυνατότητα επέκτασης. Το άρθρο ενεργοποιήθηκε μία φορά στο παρελθόν, τον Φεβρουάριο του 2016, έτσι ώστε να βοηθήσει ο στρατός την αστυνομία να περιπολεί στα σύνορα.

Η νομοθεσία αντιμετώπισε έντονες επικρίσεις όταν ψηφίστηκε, με αριστερές ομάδες ακτιβιστών και ΜΚΟ να εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανές συνέπειες για τα πολιτικά δικαιώματα.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Student, ένας φοιτητικός ραδιοφωνικός σταθμός, είχε ξεκινήσει ένα δημοψήφισμα για να σταματήσει το νομοσχέδιο, αλλά το κοινοβούλιο σταμάτησε την προσπάθεια επικαλούμενο συνταγματικές διατάξεις που απαγορεύουν τα δημοψηφίσματα “για νόμους για επείγοντα μέτρα για την προστασία του κράτους, την ασφάλεια ή την εξάλειψη των συνεπειών των φυσικών καταστροφών ».

Στη συνέχεια το θέμα έφτασε μέχρι το Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά τελικά πέρασε./ibna