Ρουμανία: Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ρουμανία: Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Εγκρίθηκε σήμερα το μεσημέρι από το Ρουμανικό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης με τηλεδιάσκεψη, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο Πρόεδρος της χώρας με το διάταγμα 195/2020.

Το διάταγμα εγκρίθηκε ομόφωνα στην πρώτη αυτή online συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε ειδική διαδικασία για τις ομιλίες και την ηλεκτρονική ψηφοφορία από απόσταση λόγω της αυτοαπομόνωσης στην οποία έχουν μπει ο Π/Θ και οι υπουργοί. Οι πρόεδροι των δύο σωμάτων, Marcel Ciolacu και Titus Corlățean, ήταν παρόντες στην αίθουσα όπου πραγματοποιούνται οι Ολομέλειες.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος Klaus Iohannis πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό Ludovic Orban, τον Υπουργός Εσωτερικών Marcel Vela, τους νομάρχες και τις τοπικές Αρχές που ασχολούνται με την καταπολέμηση του COVID-19 και τους ζήτησε να αφοσιωθούν στο έργο τους, να ενεργήσουν με ταχύτητα και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Επίσης, ζήτησε από τους Ρουμάνους της διασποράς να μην επισκεφθούν τη χώρα για τη γιορτή του Πάσχα.

Αλλαγές και αυστηροποίηση στον Ποινικό Κώδικα

Επείγον διάταγμα που τροποποιεί διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και καθιστά πολύ αυστηρότερες τις ποινές στις περιπτώσεις μετάδοσης μολυσματικής νόσου ενέκρινε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, η ανακριβής δήλωση με στόχο την απόκρυψη ύπαρξης κινδύνου μόλυνσης με μεταδοτική νόσο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 1 ως 5 έτη ή χρηματικό πρόστιμο.

Η αθέτηση κανόνων καραντίνας ή εισαγωγής σε νοσοκομείο με στόχο την παρεμπόδιση ή τη θεραπεία μολυσματικών νόσων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από 6 μήνες έως 3 χρόνια ή χρηματικό πρόστιμο.

Η αθέτηση μέτρων για την παρεμπόδιση ή καταπολέμηση μολυσματικών νόσων τιμωρείται με φυλάκιση 1 έως 5 ετών αν από την πράξη διεσπάρη η νόσος. Εάν έγινε από πρόθεση, προβλέπεται φυλάκιση από 6 μήνες ως 3 έτη ή χρηματικό πρόστιμο. Εάν προκλήθηκε σωματική ζημία σε ένα ή περισσότερα άτομα συνεπεία αυτού, προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 2 ως 7 έτη, ενώ αν επέλθει θάνατος ενός ή περισσοτέρων ατόμων, η ποινή φυλάκισης ξεκινάει από τα 5 χρόνια και φτάνει τα 12.

Στην περίπτωση που μεταδόθηκε μολυσματική νόσος από άτομο που γνωρίζει ότι πάσχει από αυτήν, η ποινή ξεκινά από 2 έτη και φτάνει τα 7. Εάν στην προκληθεί σωματική ζημία σε ένα ή περισσότερα άτομα, η ποινή φυλάκισης ξεκινά από 3 έτη και φτάνει τα 10, ενώ αν προκληθεί ο θάνατος ενός ή περισσοτέρων ατόμων, η ποινή φυλάκισης ξεκινά από τα 7 και φτάνει τα 15 έτη. Παράλληλα με τις ποινές φυλάκισης προβλέπεται και στέρηση ορισμένων δικαιωμάτων.

Τέλος, η παράλειψη αναφοράς σε ιατρικό προσωπικό σημαντικών πληροφοριών που αφορούν ενδεχόμενη επαφή με άτομο μολυσμένο με μεταδοτική νόσο τιμωρείται με φυλάκιση 6 μηνών έως 3 ετών ή την καταβολή χρηματικού προστίμου./ibna