Ο Dodik έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Κινέζο πρόεδρο Xi Jiping

Ο Dodik έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Κινέζο πρόεδρο Xi Jiping

Ο εκπρόσωπος των Σέρβων στην Προεδρία της Β-Ε, Milorad Dodik, απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jiping, επισημαίνοντας ότι η Κίνα αποδείχθηκε για άλλη μια φορά αληθινός φίλος σε όλους τους λαούς της Β-Ε και των Δυτικών Βαλκανίων, παρέχοντας έγκαιρη και συγκεκριμένη βοήθεια και υποστήριξη χωρίς όρους και πάνω απ ‘όλα ειλικρινή και αδελφική.

«Συχνά, ήσασταν μεταξύ των πρώτων χωρών που προσφέρατε και παρείχατε τη βοήθεια της δικής σας και της χώρας σας. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη Banjaluka, η χώρα σας ήταν η πρώτη που βοήθησε μέσω της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Β-Ε, η οποία μας έχει παράσχει ήδη αριθμό προστατευτικών μασκών, ειδών υγιεινής και απολυμαντικών», αναφέρει ο Dodik στην επιστολή του.

Ο εκπρόσωπος των Σέρβων στην Προεδρία της Β-Ε εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλο το προσωπικό της κινεζικής πρεσβεία στη Β-Ε, η οποία μαζί με τον Πρέσβη Ji Ping αναζητούν πρόσθετους τρόπους για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της διάδοσης του κορωνοϊού στη Β-Ε.

Είμαστε επίσης ευγνώμονες στους πολίτες σας, στους Κινέζους αδερφούς και αδερφές μας, που ζουν και εργάζονται στη Β-Ε, επειδή δείχνουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στις κοινότητες στις οποίες ζουν, δίνοντας το καλό παράδειγμα, αλλά και αλληλεγγύη μέσω δωρεών και βοήθειας προς τις τοπικές κοινότητες στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωναϊού”, τονίζει ο Dodik.

Υπενθυμίζοντας ότι έχουν ήδη ληφθεί ορισμένα μέτρα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωναϊού, ο Dodik τονίζει ότι η Β-Ε είναι μια χώρα σε μεταβατική φάση, με περιορισμένους υλικούς, τεχνικούς και επαγγελματικούς πόρους και χωρίς τη βοήθεια άλλων χωρών, που καθιστά δύσκολο για τη Β-Ε για να αντιμετωπίσει αυτή την πανδημία.

«Δυστυχώς, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες είναι πιο κοντά μας γεωγραφικά, έχουν ήδη δηλώσει δημοσίως ότι δεν θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν. Γνωρίζουμε ότι πολλές άλλες χώρες έχουν στραφεί στη χώρα σας για βοήθεια, καθώς και το γεγονός ότι παρά το επίπεδο ανάπτυξης της μεγάλης χώρας σας, δεν θα είστε σε θέση να βοηθήσετε τους πάντες ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Αφήνοντας πίσω την Ευρώπη, στρέφουμε το βλέμμα σε σας και ελπίζουμε ότι η Κίνα θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε μαζί και να δείξουμε ότι μόνο όντας ενωμένοι μπορούμε να φέρνουμε την αρμονία και την ευημερία στον κόσμο. Η Κίνα αποτελεί παράδειγμα μιας νέας πορείας και ενός παραδείγματος της Συναίνεσης του Πεκίνου, η οποία μας δίνει μια νέα ευκαιρία να τοποθετηθούμε και να αναπτυχθούμε επί ίσοις όροις, χωρίς όρους και πιέσεις», τονίζει το Dodik.

Συνεχίζει εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στον πρόεδρο της Κίνας για την προθυμία του να συνεργαστεί για την ενίσχυση των σχέσεων Κίνας-Β-Ε σε όλους τους τομείς, ιδίως στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη ένας Δρόμος».

«Αγαπητέ Πρόεδρε, με τις καλύτερες ευχές για την ειρήνη και την ευημερία του φιλικού κινέζικου λαού, παρακαλώ να λάβετε τη διαβεβαίωση της βαθύτατης εκτίμησής μου», αναφέρει η επιστολή εκτίμησης που έστειλε ο Dodik στον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jiping./ibna