Ρουμανία: Εγκρίθηκαν τα πρώτα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19

Ρουμανία: Εγκρίθηκαν τα πρώτα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19

Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ludovic Orban ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου τα μέτρα που έλαβε η εκτελεστική εξουσία στη συνεδρίαση τoυ Υπουργικού Συμβουλίου αργά το βράδυ της Τετάρτης. Η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την καταβολή της τεχνικής ανεργίας για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που κλείνουν τη δραστηριότητά τους, αλλά όχι περισσότερο από το 75% του μέσου ακαθάριστου μισθού. Επίσης, αυξάνει το ανώτατο όριο για την εγγύηση δανείων προς ΜΜΕ κατά 5 δισ. λέι, κρατικά εγγυημένα δάνεια για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης. Οι τόκοι από αυτά τα δάνεια θα επιδοτηθούν. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέψει τον ΦΠΑ μέχρι το όριο των 9 δισ. λέι.

«Έχουμε λάβει ορισμένα μέτρα που θεωρούμε απολύτως αναγκαία για την υποστήριξη των εργαζομένων και των εργοδοτών που πλήττονται από την επιδημία του κορωνοϊού» δήλωσε ο Orban.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «αποφασίσαμε μέσω του GEO να αυξήσουμε το ανώτατο όριο εγγύησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα μπορέσουμε να το κάνουμε με 5 δισεκατομμύρια λέι σε πρώτη φάση. Είμαστε έτοιμοι να το αυξήσουμε κατά 5 δισ. λέι φτάνοντας μέχρι και τα 15 δισ.»

Ο Orban, σημείωσε ότι βασικά εξασφαλίζονται δάνεια για επενδύσεις και για εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης, δηλώνοντας ότι ο τόκος θα είναι επιδοτούμενος κατά 100%. Η εγγύηση θα ανέρχεται στο 90% των δανείων μέχρι ένα εκατομμύριο και το 80% για πάνω από ένα εκατομμύριο.

Επιπροσθέτως δήλωσε ότι αποφασίστηκε να εξασφαλιστούν επιστροφές ΦΠΑ μέχρι του ορίου των 9 δισ. λέι, προκειμένου να διασφαλιστούν οι ροές κεφαλαίων μέσω της επιστροφής ώστε να ωφεληθούν οι εταιρείες.

Στην αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού έγινε αύξηση ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα των αναρρωτικών αδειών.

Συνεχίζοντας ο Ludovic Orban ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκε η πληρωμή της τεχνικής ανεργίας σε όσους εισέρχονται σ αυτή από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, μέσω του προϋπολογισμού για την ανεργία.

«Πήραμε αυτή την απόφαση επειδή είναι σαφές ότι πολλές επιχειρήσεις επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την επιδημία και πολλοί δεν έχουν την ικανότητα, το απαραίτητο εισόδημα για να εξασφαλίσουν την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων και υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι σε ανεργία ή να απολυθούν», σημείωσε.

Σύμφωνα με την απόφαση πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του ταμείου ανεργίας το 75% του ακαθάριστου μισθού, όσο το μηνιαίο επίδομα τεχνικής ανεργίας, αλλά όχι περισσότερο από το 75% του μέσου ακαθάριστου μισθού.

Όπως εξήγησε ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός υπήρχε η δυνατότητα να υποστηριχτεί η πληρωμή των μισθών, αλλά αυτό θα υποχρέωνε τους εργαζόμενους να προσέλθουν στην εργασίας τους. «Νομίζω ότι είναι πιο χρήσιμο να πληρώσουμε αυτή την τεχνική ανεργία και να μείνουν σπίτι τους» κατέληξε ο Orban.

Στο πλαίσιο αυτό οι εταιρίες που θα ενισχυθούν από την καταβολή της τεχνικής εργασίας, χωρίζονται σε δυο κατηγορίες.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από τις αρχές (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, ινστιτούτα ψυχαγωγίας κ.λπ.) μετά την αναστολή της δραστηριότητας τους κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι εταιρείες που δεν επηρεάστηκαν άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα, αλλά επηρεάστηκαν από διάφορες συνέπειες της επιδημίας κορωνοϊού. Για να μπορέσουν να επωφεληθούν από την κρατική ενίσχυση για τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να πληρώσουν, οι εταιρείες πρέπει να υποβάλουν δήλωση που να δείχνει ότι το εισόδημά τους έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 25%.

Επιπρόσθετα η κυβέρνηση αύξησε τους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Εσωτερικών.

«Έχουμε εγκρίνει την κυβερνητική απόφαση για τη συμπλήρωση του προϋπολογισμού για την υγεία με το ποσό των 42 εκατομμυρίων για την υποστήριξη των κέντρων απομόνωσης», σημείωσε ο Orban.

Τέλος ενισχύθηκε με 100 εκατομμύρια λέι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εσωτερικών και να στηριχθούν οι δράσεις του Υπουργείου και να εξασφαλιστούν τα ποσά για την προστασία των εργαζομένων των διαφόρων δομών. Ενώ δόθηκε κεφάλαιο κίνησης για την UNIFARM, προκειμένου να είναι το σύστημα πιο αποτελεσματικό στην πραγματοποίηση όλων των αναγκαίων αγορών για τα νοσοκομεία και τις διάφορες δομές./ibna