2 Νεκροί και 193 κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία

2 Νεκροί και 193 κρούσματα κορωνοϊού στην Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αποφάσισε να κάνει έκκληση στους τούρκους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για τουλάχιστον 3 εβδομάδες,  όμως δεν πήρε πιο αποφασιστικά μέτρα όπως το κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων ή εστιατορίων.  Ήδη στη γειτονική χώρα ανακοινώθηκαν δυο νεκροι λόγω του κορωνοϊού και 193 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο Recep Tayyip Erdogan, κάλεσε στο προεδρικό μέγαρο υπουργούς, στελέχη εταιρειών και επιστήμονες για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα που πρέπει να πάρει η Τουρκία υπό αυτές τις συνθήκες.  Πριν τη σύσκεψη ο Erdogan δήλωσε πως

«όταν θα βγούμε από αυτή τη φάση βλέπουμε πως θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για τη χώρα μας. Βέβαια πιστεύω πως θα ξεπεράσουμε αυτή τη φάση από τη μια με υπομονή και από την άλλη με προσευχή».

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες λήψης πιο σκληρών μέτρων ο Erdogan προτίμησε να ανακοινώσει οικονομικό πακέτο μεγέθους 15 δις δολαρίων.

«Όπως σε όλο τον κόσμο έτσι και στην Τουρκία τα μέτρα που λάβαμε θα παραμείνουν μέχρι να είμαστε σίγουροι πως πέρασε ο κίνδυνος της πανδημίας. Αν εφαρμόσουμε με προσοχή τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν τότε θα μπορέσουμε να περιορίσουμε σε 3 εβδομάδες το χρόνο παραμονής στο σπίτι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.  «Από κάθε μέλος του λαού μου παρακαλώ, μέχρι να περάσει ο κίνδυνος του COVID -19 να μην βγαίνουν από το σπίτι όσο είναι δυνατόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο μέτρων ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών ( 15 δις. Ευρώ) για την τόνωση της οικονομίας που πλήττεται λόγω του κορωνοϊού. Ανάμεσα στα μέτρα που ελήφθησαν είναι η 6 μήνη αναβολή πληρωμής ΦΠΑ των μηνών Απριλίου,  Μαΐου και Ιουνίου, μείωση  ΦΠΑ σε πτήσεις εσωτερικού από 18 σε 1%, πάγωμα του φόρου διαμονής  στα ξενοδοχεία. Πάγωμα πληρωμής δανείων  στην τράπεζα Halbank. Αύξηση της χαμηλότερης σύνταξης Επίσπευση του δώρου του Μπαϊραμιού και  οικονομική ενίσχυση στις εξαγωγικές  εταιρείες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Τουρκία αποφάσισε να κλείσει τα χερσαία σύνορα της με την Ελλάδα και την Βουλγαρία. Έτσι επίσημα γίνεται αναφορά κλεισίματος συνόρων στο Pazarkule και στα Ipsala. Στο Pazarkule ήδη η πύλη είναι κλειστή λόγω των μεταναστών που βρίσκονται 20 ημέρες απέναντι από τους Κήπους και προσπαθούν να παραβιάσουν τα σύνορα. Θα συνεχιστεί η εμπορευματική κίνηση με φορτηγά./ibna