Βόρεια Μακεδονία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Pendarovski

Βόρεια Μακεδονία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Pendarovski

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski σε έκτακτο διάγγελμα σήμερα το απόγευμα ανακοίνωσε την κήρυξη της Βόρειας Μακεδονίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 μέρες. Αυτό το μέτρο έρχεται ως επακόλουθο της επιδημίας του COVID-19 και ως μέτρο ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο Πρόεδρος Pendarovski έλαβε αυτή την απόφαση κατόπιν πρότασης της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι η Συνέλευση έχει διαλυθεί. Ο Pendarovski παρέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης, υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο Talat Xhaferi.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Βόρεια Μακεδονία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με όλες τις ευθύνες για τη λειτουργία του κράτους στα ζχέρια της εκτελεστικής εξουσίας.

Για περίοδο 30 ημερών, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις επιπτώσεις των μέτρων που ελήφθησαν για την προστασία από τον κορωνοϊό, να τον ενημερώνει καθημερινά σχετικά με τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί και τα ενημερωμένα σχέδια για μελλοντική δράση. Τέλος η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λειτουργεί ως τεχνική.

«Έχω μόλις υπογράψει την απόφαση για την κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια της χώρας. Το γεγονός ότι κηρύσσουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία μας δείχνει πόσο περίπλοκη είναι η κατάσταση στη χώρα. Οι εκλογές θα πρέπει να αναβληθούν και θα προγραμματιστούν μόνο όταν θα προκύψει η ευκαιρία, δήλωσε ο Pendarovski σε έκτακτο διάγγελμα.

Ο Πρόεδρος ζήτησε για άλλη μια φορά από τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι και να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό./ibna