ΣΥΡΙΖΑ: Αυτονόητα αλλά ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτονόητα αλλά ανεπαρκή τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Αυτονόητα αλλά ανεπαρκή και με μεγάλη καθυστέρηση είναι τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που ανακοίνωση η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ύφεσης που θα προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και τον κίνδυνο για μεγάλη αύξηση της ανεργίας. “Η κυβέρνηση δίνει λιγότερα από όσα μπορεί”, σχολίασε ο εκπρόσωπος του κόμματος, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του ΣΥΡΙΖΑ όπως την εξέφρασε και ο Αλ. Τσίπρας στην συνομιλία του με τον πρωθυπουργό για την αξιοποίηση του αποθεματικού των 35 δισ. ευρώ. “ Αν χρειαστεί, υπάρχουν τα 35 δις. που αφήσαμε ως παρακαταθήκη για μια δύσκολη στιγμή. Και αν δεν είναι αυτή η δύσκολη στιγμή, άραγε ποια είναι;” λένε χαρακτηριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει:

1)Το ποσό των 800 ευρώ για 1.5 μήνα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό και δεν επαρκεί για την κάλυψη των εργαζομένων. Απαιτείται πλήρης καταβολή μισθών και πλήρης κάλυψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το κράτος.

2) Χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν εκτός του επιδόματος αφού απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει αλλά υπολειτουργούν. Απαιτούνται οριζόντια μέτρα που θα καλύψουν όλους τους κλάδους της οικονομίας.

3) Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες πρέπει να υπάρξει ειδικό επίδομα, το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περυσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο ένα πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση.

4) Τα κίνητρα και οι παραινέσεις για αποφυγή απολύσεων δεν επαρκούν. Ποιος ξενοδόχος ή επιχειρηματίας πείθεται να μην απολύσει όταν κατακρημνίζεται ο τζίρος του; – Απαιτείται γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε έκρηξη της ανεργίας. Απαιτείται επιπλέον ακύρωση των απολύσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα καθώς και απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (για παράδειγμα, πλήρους σε μερικής).

5) Απαιτείται ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω κορωνοϊού με τις τακτικές άδειες εργαζομένων.

6) Πρέπει να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων των οποίων τα ωράρια έχουν επεκταθεί (πχ σούπερ μάρκετ). Αντιθέτως έχει ανασταλεί η δήλωση των υπερωριών τους, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων χωρίς προστασία.

7) Είναι αναγκαίο να δοθεί έκτακτο επίδομα για τα χαμηλά εισοδήματα με στόχο την κάλυψη έκτακτων αναγκών.

8) Απαιτείται αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για την οποία δεν υπήρξε καμία μέριμνα.

9) Πρέπει, τέλος, άμεσα να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου οι τράπεζες να παγώσουν την καταβολή δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) και για τα φυσικά πρόσωπα που μέχρι πριν την κρίση ήταν συνεπείς. Ειδάλλως θα βρεθούμε μπροστά σε έκρηξη νέων κόκκινων δανείων και μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας./ibna