Σλοβενία: Ο κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της οικονομικής κατάστασης λόγο κορωνοϊού

Σλοβενία: Ο κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση της οικονομικής κατάστασης λόγο κορωνοϊού

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ενέκρινε νομοσχέδιο έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει στις τράπεζες να παγώσουν τις υποχρεώσεις των εταιρειών, των συνεταιρισμών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών κατά 12 μήνες. Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να το πράξουν για εκείνες τις επιχειρήσεις, των οποίων η λειτουργία έχει ματαιωθεί λόγο των κυβερνητικών μέτρων για το περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μετά την κυβερνητική σύνοδο την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Andrej Šircelj είπε ότι η αναβολή αφορούσε υποχρεώσεις βάσει δανειακών συμβάσεων που συνάφθηκαν με τράπεζες ή ταμιευτήρια.

«Οι εταιρείες, οι συνεταιρισμοί, οι ατομικές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες θα είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία με τις τράπεζες για αναβολή των υποχρεώσεων για περίοδο δώδεκα μηνών», δήλωσε ο Šircelj.

«Οι τράπεζες θα είναι σε θέση να αναβάλουν τις πληρωμές του χρέους υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία είναι φερέγγυα και βρίσκεται στην πραγματικότητα σε λειτουργία και πληρώνει φόρους», ανέφερε ο υπουργός.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων STA ανέφερε ότι οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να χορηγούν μια τέτοια αναβολή σε επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να ασκήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες λόγο κυβερνητικού διατάγματος, όπως μπαρ ή εστιατόρια.

Οι δανειολήπτες θα πρέπει να διευθετήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις της αναβολής με τους ίδιους τους πιστωτές.

«Οι τράπεζες έχουν ήδη την επιλογή να αναδιαρθρώσουν το χρέος. Αν ο δανειολήπτης έχει δυσκολίες το λάβουν υπόψη. Στη συνέχεια θα εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση και τα δύο μέρη θα υπογράψουν ένα νέο έγγραφο και το δάνειο θα εξοφληθεί με τους νέους όρους», δήλωσε.

Οι τράπεζες δεν θα μπορούν να αρνηθούν αιτήσεις αναβολής χωρίς λόγους.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στη Σλοβενική Κεντρική Τράπεζα την πρωτοβουλία, η οποία δήλωσε ο Šircelj δεν ήταν αντίθετη στην πρόταση.

«Πιστεύω ότι η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα σήμερα είναι σταθερή και ισχυρή ώστε αυτό το νομοσχέδιο να μην επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα με οποιονδήποτε τρόπο».

Ωστόσο, ο Šircelj δήλωσε ότι οι τράπεζες δεν είναι πολύ ενθουσιασμένες με το νέο νομοσχέδιο. Δεν μπορούσε να πει ακόμα πόσες οντότητες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αναβολή ή τι θα σήμαινε αυτό για τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το νομοσχέδιο./ibna