Βόρεια Μακεδονία: Άμεση οικονομική στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Βόρεια Μακεδονία: Άμεση οικονομική στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Άμεση οικονομική στήριξη για τη διατήρηση της ρευστότητας των πολύ μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η επιδότηση των συνεισφορών για τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο αποτελούν μέρος των πρώτων μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού.

5,7 εκατ. ευρώ έχουν παρασχεθεί από την Τράπεζα Ανάπτυξης της Βόρειας Μακεδονίας για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων η οικονομική δραστηριότητα έχει επηρεαστεί από τον COVID-19. Ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, κάθε εταιρεία μπορεί να λάβει από 3 έως 30 χιλιάδες ευρώ. Οι μικρές εταιρείες με έως και 10 εργαζόμενους θα λάβουν δάνεια από 3 έως 5 χιλιάδες ευρώ, οι εταιρείες με 10 έως και 50 υπαλλήλους θα λάβουν λάβει από 10 έως 15 χιλιάδες ευρώ και οι μεσαίες επιχειρήσεις με 50 έως 250 εργαζόμενους θα λάβουν δάνεια από 15 έως 30 χιλιάδες ευρώ .

«Τα δάνεια είναι άτοκα, περίοδος χάριτος έξι μηνών και περίοδος αποπληρωμής 24 μηνών», δήλωσε η αναπληρωτής πρωθυπουργός οικονομικών υποθέσεων Mila Carovska στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην κυβέρνηση.

Το δεύτερο μέτρο αφορά την υποστήριξη της καταβολής των μισθών. Οι συνεισφορές των μισθών θα επιδοτούνται για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο στους τομείς του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών και των εταιρειών που επηρεάζονται από κυβερνητικά μέτρα.

«Θα επιχορηγήσουμε τις συνεισφορές των εργαζομένων μέχρι και το 50% του μέσου μισθού που καταβάλλεται από την εταιρεία, χωρίς μείωση του αριθμού των εργαζομένων κάτω από τον αριθμό των εργαζομένων τον Φεβρουάριο, χωρίς την καταβολή των μερισμάτων χωρίς την καταβολή επιδομάτων και μπόνους κατά την έναρξη ισχύος των μέτρων.  Μόνο οι εταιρείες που έχουν πραγματοποιήσει κέρδη ως αποτέλεσμα της λειτουργίας τους το 2020 θα συνεισφέρουν στην επιδότηση της εισφοράς 50%, δήλωσε η Carovska.

Το σύνολο των μέτρων, όπως εξήγησε η Carovska, εγκρίθηκε σε συνεργασία με τα εμπορικά επιμελητήρια και εμπειρογνώμονες από διαφορετικούς τομείς.

«Από κοινού καταλήξαμε σε μια σειρά μέτρων και το κάνουμε αυτό στο πρώιμο στάδιο της κρίσης. Ξεκινάμε με την υλοποίηση μέτρων για την αντιμετώπιση από κοινού των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού ιού και για την εξισορρόπηση τόσο της ρευστότητας των επιχειρήσεων όσο και της ρευστότητας του κράτους, δήλωσε η Carovska.

Τα εργοστάσια συνιστάται να αναδιοργανώσουν τις ώρες εργασίας έτσι ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότεροι υπάλληλοι και συνιστάται η απολύμανση μετά από κάθε βάρδια.

Η υπουργός Οικονομικών Nina Angelovska, επικαλούμενη τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο σοκ στην οικονομία αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του έτους και αναμένεται κάποια βελτίωση από το τρίτο τρίμηνο.

Τόνισε ότι ως υπουργός Οικονομικών παραιτείται από το μισθό της κατά τη διάρκεια των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Είναι καιρός για όλους μας να δώσουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε. Ήρθε η ώρα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, είπε η υπουργός Angelovska./ibna