Μαυροβούνιο: Καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού

Μαυροβούνιο: Καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού

Δύο γυναίκες είναι οι πρώτοι ασθενείς με κορωνοϊό στο Μαυροβούνιο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Duško Marković την Τρίτη το βράδυ.

Το Μαυροβούνιο είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που καταγράφει μόλυνση από κορωνοϊό. Και οι δύο ασθενείς ταξίδευαν σε περιοχές υψηλού κινδύνου και τώρα νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση.

Ο Marković ανέφερε ότι το Κλινικό Κέντρο του Μαυροβουνίου διαθέτει επαρκείς εγκαταστάσεις, εξοπλισμό και άρτια καταρτισμένες ομάδες για την παροχή κατάλληλης και ειδικής περίθαλψης σε άρρωστους ασθενείς, προστατεύοντας πλήρως τους άλλους ασθενείς και τους υπαλλήλους του.

«Επιπλέον, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, καθώς και τον εντοπισμό όλων των επαφών που έκαναν τα κρούσματα κατά την περίοδο της μόλυνσης, προκειμένου να προσδιοριστεί η δυνητική έκθεση των άλλων και όλα τα ύποπτα κρούσματα θα αντιμετωπιστούν άμεσα, επαρκώς και μεμονωμένα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου.

Ο Marković δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή ξεκινάει μια νέα φάση για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης για τη χώρα για την υγεία και την κοινωνία.

«Είναι σαφές ότι η πρώτη περίπτωση, ή οι περιπτώσεις νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού, δεν ήταν απροσδόκητες και είναι πολύ πιθανό να εντοπιστούν νέες περιπτώσεις κατά την προσεχή περίοδο, δεδομένων των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών του ιού. Ωστόσο, δεν υπάρχει περιθώριο πανικού ή παράλογης και ανεξέλεγκτης ανησυχίας!» επεσήμανε.

Ο Marković υπενθύμισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα μας έχει λάβει ορισμένα μέτρα και δράσης, με στόχο την αποτροπή της εισόδου του κορωνοϊού στο Μαυροβούνιο.

«Μέχρι σήμερα, έχουμε αντισταθεί επιτυχώς, σχεδόν τρεις μήνες μετά την ανίχνευση της πρώτης περίπτωσης στην Ευρώπη. Αυτό επιβεβαιώνει σαφώς ότι όλο το σύστημα υγείας, μαζί με το σύνολο της χώρας, προετοιμάζεται για ένα τέτοιο σενάριο για εβδομάδες, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, είναι το αποτέλεσμα όλων μας: του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για τις Μεταδοτικές Νόσους, το οποίο ανέλυσε, παρακολούθησε και ανέλαβε πολυάριθμες δράσης όλο το εικοσιτετράωρο, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αφοσιωμένους ανθρώπους στα θεσμικά μας όργανα, οι οποίοι καθημερινά εφάρμοζαν υπεύθυνα και επόπτευαν τα μέτρα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης – με τα οποία συνεργαζόμαστε σε μια προσπάθεια να παράσχουμε έγκαιρες και αντικειμενικές πληροφορίες στους πολίτες, ήταν όλοι μαζί μας – παραμένουν μία ομάδα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου.

Στη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη το βράδυ, ο Marković τόνισε ιδιαίτερα τον ρόλο των πολιτών, οι οποίοι, όπως είπε, έδειξαν ευαισθητοποίηση και πειθαρχία σε ήδη απαιτητικές συνθήκες.

«Ως εκ τούτου, είμαι ευγνώμων σ’ αυτούς”, δήλωσε ο Marković.

Σημείωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια νέα, πιο απαιτητική φάση, στην οποία όλοι πρέπει να κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού.

«Έτσι, χρειαζόμαστε ακόμα πιο ισχυρή πειθαρχία, ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη, ακόμα περισσότερη αλληλεγγύη, ώστε να μπορέσουμε όλοι να προσαρμοστούν σε νέες και πιο σύνθετες συνθήκες», ανέφερε ο Marković./ibna