Ρουμανία: Μέτρα 2% του ΑΕΠ για την στήριξη της οικονομίας

Ρουμανία: Μέτρα 2% του ΑΕΠ για την στήριξη της οικονομίας

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας Florin Cîțu, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Digi24 το βράδυ της Τρίτης, δήλωσε ότι η χώρα προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την προοπτική ακόμα και ενός εκατομμυρίου εργαζομένων που θα μπουν σε τεχνική ανεργία το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση έχει κάνει υπολογισμούς και προετοιμάζεται για την προοπτική ότι 500.000, ακόμη και μέχρι ένα εκατομμύριο άνθρωποι, θα σταλούν στην τεχνική ανεργία στη Ρουμανία, εξαιτίας της κρίσης που προκαλείται από την πανδημία του κορωνοϊού. Κάποιο ποσοστό της τεχνικής ανεργίας θα υποστηριχθεί από τον προϋπολογισμό σημείωσε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τον Florin Cîțu, αναμένει ότι αυτή η κρίση θα κορυφωθεί τον Απρίλιο, και έπειτα, μέχρι τον Ιούλιο, τα πράγματα θα βελτιωθούν. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Τετάρτη μια σειρά μέτρων για να βοηθήσει τις προβληματικές επιχειρήσεις, ένα πακέτο που θα ανέλθει σε περίπου στο 2% του ΑΕΠ.

«Κάποια τεχνική ανεργία θα υποστηριχθεί από τον προϋπολογισμό. Θα δείτε τα στοιχεία αύριο. Έχουμε επίσης παροχές για εργοδότες», δήλωσε ο Florin Cîțu.

«Έχουμε προετοιμαστεί, και το ξέρουμε γιατί πραγματοποιήθηκαν υπολογισμοί, ακόμη και για 500 χιλιάδες έως κι ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εισέλθουν (σε τεχνική ανεργία), αν φτάσει εκεί, ελπίζω ότι δεν θα γίνει, αλλά εδώ έχουμε παροχές για επιχειρήσεις να διατηρούν τους εργαζόμενους, αν μπορούν. Όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να τους κρατήσουν, θα τους απαλλάξουμε από το να πληρώσουν φόρους. Προσπαθούμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις ένα κίνητρο να μην στείλουμε όλους τους ανθρώπους σε τεχνική ανεργία, ώστε να μπορούν να αναπροσανατολίσουν», διαβεβαίωσε ο Florin Cîţu, στο Digi24.

Αναφέρθηκε επίσης στη συγκεκριμένη περίπτωση του εργοστασίου της Ford στην Κραϊόβα, με την οποία η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες. Για τις δύο πρώτες εβδομάδες η εταιρεία θα υποστηρίξει την τεχνική ανεργία των εργαζομένων και στη συνέχεια θα βρει λύσεις μαζί με το ρουμανικό κράτος.

«Έχουμε πιστωτικές γραμμές για εταιρείες. Ίσως αν μπορούν γρήγορα να ανακατευθυνθούν σε έναν άλλο τομέα, τότε χρησιμοποιούμε αυτές τις πιστωτικές γραμμές, εξασφαλίζουμε, στην πραγματικότητα, τις πιστωτικές γραμμές, έτσι ώστε να μπορούν για επανεκκίνηση. Πρόθεσή μας είναι ότι καμία επιχείρηση δεν θα επηρεαστεί από αυτήν την περίοδο», ανέφερε ο υπουργός.

Ο Florin Cîţu απευθύνθηκε επίσης στις εταιρείες που «τα καταφέρνουν καλύτερα» να πληρώνουν εγκαίρως τους φόρους τους, επειδή οι φόροι αυτοί θα μεταφερθούν σε τομείς που δεν τα καταφέρνουν πολύ καλά.

Η προβολή της κρίσης είναι, αρχικά, για περίοδο έξι μηνών. «Προσωπικά, κοιτάζω μέχρι το καλοκαίρι πως θα βρεθώ σε μια δύσκολη στιγμή και έπειτα βλέπουμε τι συμβαίνει. Θέλω να είμαι σίγουρος ότι έχουμε χρηματοδότηση, μετρητά, ότι είμαστε εντάξει μέχρι το καλοκαίρι. Εν τω μεταξύ, με κάθε πληροφορία που έχουμε, θα υπολογίσουμε εκ νέου τις εκτιμήσεις μας. Σε αυτό το σημείο, ναι, τα πράγματα δεν φαίνονται πολύ καλά βραχυπρόθεσμα, αλλά αν ξεπεράσουμε τον Απρίλιο, μπορούμε να έχουμε καλύτερη κατάσταση μέχρι τον Μάιο, Ιούνιο-Ιούλιο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο αντίκτυπος της δέσμης μέτρων που καταρτίστηκε για τη στήριξη της ρουμανικής οικονομίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα είναι σχεδόν στο 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την εκτίμηση του Florin Cîţu.

«Έχουμε μια δέσμη μέτρων που ολοκληρώνεται και νομίζω ότι θα είναι ένα σημαντικό πακέτο για τη Ρουμανία, σχεδόν στο 2% του ΑΕΠ, εάν λάβουμε όλα τα μέτρα για τρεις μήνες. Αυτό θα είναι ο αντίκτυπος στην οικονομία. Δεν είμαστε η Γερμανία, η Ισπανία ή η Γαλλία, αλλά για τη Ρουμανία μια επίδραση 2% σε τρεις μήνες νομίζω ότι είναι σημαντική και ελπίζουμε να βοηθήσουμε τις εταιρείες να ξεπεράσουν αυτή την περίοδο», δήλωσε ο Florin Cîţu.

«Δεν μπορούμε πλέον να πηγαίνουμε σε εστιατόρια, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε τα εστιατόρια παραγγέλλοντας από αυτά. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να συνεχίσουν να καταναλώνουν. Διασφαλίζουμε ότι εισπράττονται μισθοί, όπου χρειάζεται, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, τεχνική ανεργία. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτές τις εταιρείες», ανέφερε ο Florin Cîţu./ibna