Σλοβενία: Νέα μέτρα για την αναχαίτηση του κορωνοϊού

Σλοβενία: Νέα μέτρα για την αναχαίτηση του κορωνοϊού

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Janez Janša, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας την Τρίτη ότι η Κυβέρνηση θα εντείνει τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού. Το πρώτο βήμα θα είναι τα πιο επείγοντα νομοθετικά μέτρα, που αναμένεται να εγκριθούν την Πέμπτη, ενώ θα ακολουθήσει ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Η Εθνοσυνέλευση θα συνεδριάσει επί των πρώτων νομοθετικών μέτρων στην έκτακτη σύνοδο της Πέμπτης.

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν ένα νομοσχέδιο έκτακτης ανάγκης για αποζημιώσεις για προσωρινές απολύσεις, καθώς και ένα νομοσχέδιο για επείγοντα μέτρα για τη γεωργία και τα προϊόντα διατροφής, το κρέας και τα προϊόντα από ξύλο, με στόχο την αντιστάθμιση των προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία.

Η Εθνοσυνέλευση θα αποφασίσει επίσης για ένα νομοσχέδιο που θα προβλέπει προσωρινά μέτρα σχετικά με δικαστικές, διοικητικές ή άλλες δημόσιες υποθέσεις.

Ο Janša ανέφερε ότι θα υιοθετηθεί αργότερα ένα νομικό πλαίσιο, προσθέτοντας ότι θα περιλαμβάνει πολλά μέτρα τα οποία δεν μπορούσε να ανακοινώσει ακόμη. Η επιλογή τους θα εξαρτηθεί από το τι θα συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ απόψε και τις επόμενες ημέρες.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η οποία έχει μεταβληθεί σημαντικά από τότε που ανέλαβε την Παρασκευή.

«Αυτά θα είναι μέτρα πρωτόγνωρα, διότι η κατάσταση διαφέρει στρατηγικά», εξήγησε ο Janša.

Η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να εξασφαλίσει επαρκή μέσα προστασίας στις δομές οι οποίες είναι πιο ευάλωτες και εκτίθενται περισσότερο στον κίνδυνο της πανδημίας, όπως είναι τα κέντρα υγείας της κοινότητας και τα νοσοκομεία.

Οι δηλώσεις άλλων συμμετεχόντων στη συνάντηση του Συμβουλίου με την ευρύτερη δυνατή μορφή υποδηλώνουν ότι οι πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται ενωμένες και συμφωνούν ότι τα μέτρα πρέπει να ενισχυθούν.

Ο υπουργός Άμυνας Matej Tonin δήλωσε ότι τα πιο κομβικά νοσοκομεία και κοινοτικά κέντρα υγείας θα εξοπλιστούν σήμερα με προστατευτικές μάσκες, ενώ θα παρασχεθούν εκατομμύρια μάσκες την Τετάρτη.

Ο υπουργός Οικονομίας Zdravko Počivalšek, ο οποίος φορούσε μάσκα προσώπου κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσέθεσε ότι σύντομα θα εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα προστατευτικού εξοπλισμού όχι μόνο για το σύστημα υγείας αλλά και για κάποιες σημαντικές εταιρείες.

Τις επόμενες δύο έως τρεις ημέρες, θα διατεθούν περισσότερες από τρία εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες. «Ο εφοδιασμός αυτός θα δώσει τη δυνατότητα σε βασικούς φορείς καθώς και σε βασικές βιομηχανικές και παραγωγικές εγκαταστάσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν», δήλωσε ο Počivalšek.

Συνολικά, ​έως τις 14:00 την Τρίτη είχαν καταγραφεί 273 επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Σλοβενία​, σημειώνοντας αύξηση κατά 20 περιστατικά το τελευταίο 24ωρο. /ibna