Κροατία: Σε κίνδυνο η οικονομία λόγω COVID-19

Κροατία: Σε κίνδυνο η οικονομία λόγω COVID-19

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στις επιχειρηματικές δραστηριότητες έχει γίνει αισθητός για το 80% των εταιρειών της Κροατίας, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες σε μόλις 16 ημέρες, όπως ανακοίνωσε το Κροατικό Εμπορικό Επιμελητήριο (HGK) την Τετάρτη, επικαλούμενο στοιχεία από την πιο πρόσφατη έρευνα.

Σχεδόν το 60% των εταιρειών δήλωσαν ότι έχουν μέχρι στιγμής καταγράψει ζημίες έως και 500.000 HRK (66.000 ευρώ), δηλαδή αύξηση κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, ενώ αν η κατάσταση συνεχιστεί, το 11% αναμένει απώλειες άνω του ενός εκατομμυρίου HRK (132.000 ευρώ).

«Ο τουρισμός, η γεωργία και οι μεταφορές εξακολουθούν να αποτελούν τομείς που πλήττονται περισσότερο, ενώ έπειτα από την απόφαση να ακυρωθούν όλες οι μεγάλες συγκεντρώσεις, η τέχνη, η διασκέδαση και η αναψυχή αποτελούν τους τομείς που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Luka Burilović.

Καθίσταται ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι το 6% των μικροεπιχειρήσεων και το 3% των μεγάλων εταιρειών εκτιμούν ότι θα πρέπει να κλείσουν εάν η κατάσταση συνεχιστεί κατά αυτόν τον τρόπο για άλλο ένα μήνα, προσέθεσε.

Η έρευνα δείχνει ότι η μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που επηρεάζονται από την κρίση σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα έχει καταγραφεί στον τομέα της εκπαίδευσης, της βιομηχανίας υπηρεσιών και των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων, ενώ τα συχνότερα προβλήματα σχετίζονταν με την ολοκλήρωση υφιστάμενων ή έργων των οποίων η ανάθεση έχει ολοκληρωθεί (+9 pp) και με τη συνεχιζόμενη μείωση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά (+8 pp).

Τα ταξιδιωτικά γραφεία ήταν τα πρώτα που αισθάνθηκαν την κρίση, με περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις να καταγράφουν πτώση στις κρατήσεις μεταξύ 20 και 60%. Όσον αφορά τις εταιρείες εξαγωγής και εισαγωγής, περίπου το ίδιο ποσοστό αντιμετώπισε ορισμένες δυσκολίες (65%), καθώς ο αριθμός των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων επηρεάστηκε σημαντικά λόγω των καθυστερήσεων στα σύνορα.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση εισαγωγών εξακολουθούν να είναι τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, οι επιχειρήσεις μεταφορών και αποθήκευσης, ενώ οι επιχειρήσεις βιοτεχνίας, κατασκευής, λιανικής και χονδρικής έρχονται όλο και περισσότερο αντιμέτωπες με αυτό το πρόβλημα, όπως ανέφερε το Επιμελητήριο.

Σχεδόν 2.000 επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα συμμετείχαν στην έρευνα.

Έως τις 17 Μαρτίου, στην Κροατία έχουν καταγραφεί 65 κρούσματα κορωνοϊού (COVID-19): 26 στο Ζάγκρεμπ, 10 στη Ριέκα, επτά στο Osijek, έξι στην Pula, πέντε στο Varaždin, τρία στο Sisak, ένα στο Karlovac, ένα στο Slavonski Brod, ένα στο Zabok, ενώ για τα υπόλοιπα πέντε θα ανακοινωθούν επιβεβαιωμένες πληροφορίες αργότερα σήμερα. /ibna