Σερβία: Απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοίνωσε ο Vucic

Σερβία: Απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοίνωσε ο Vucic

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic ανακοίνωσε σήμερα, μετά από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι θα εισαχθεί στη Σερβία απαγόρευση κυκλοφορίας.

Από τις αύριο στις 20:00 έως τις 05:00, εισάγεται απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των προσώπων, εκτός από τους εκπροσώπους των αρμοδίων αρχών και εκείνων που εργάζονται σε τρίτη βάρδια.

«Από τις 10 το πρωί αύριο απαγορεύεται να βγαίνουν σε όλες τις αστικές περιοχές όλοι άνω των 65 ετών ενώ στις αγροτικές περιοχές όλοι άνω των 70 ετών. Εάν είναι απαραίτητο, το όριο θα μειωθεί επίσης στα 65 και στις αγροτικές περιοχές. Πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους, παρακαλώ να το καταλάβουν οι γηραιότεροι μας» είπε ο Vucic.

Πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να φτάσει σε όλα τα σπίτια με τη βοήθεια νέων κάτω των 25 ετών,

Όπου δεν γίνεται, θα ανοίξουμε καταστήματα ώστε να μπορούν να ψωνίζουν από τις 4 έως τις 7 το πρωί όταν κανείς δεν θα είναι στους δρόμους. Σοι κυρώσεις θα είναι πολύ σκληρές για όσους παραβιάζουν την καραντίνα.

Ο Vucic πρόσθεσε ότι η αστυνομία θα ελέγχει τους ανθρώπους από το εξωτερικό που ήρθαν στη Σερβία και, όπως τόνισε ο Vucic, τους είχαμε ζητήσει να μην έρθουν.

«Από τους λίγο πάνω από 7.000, οι περισσότεροι από τους 5.000 βρέθηκαν στο σπίτι και περισσότεροι από 1.650 δεν ήταν στα σπίτια τους. Ο στρατός της Σερβίας θα αναλάβει όλα τα κλειστά σημεία διέλευσης των συνόρων, τα νοσοκομεία και τα κέντρα μετανάστευσης.

«Παρακαλούμε μην προσβάλλετε τον στρατό μας, πρέπει να φυλάξουν τα νοσοκομεία, έτσι ώστε ο κορωνοϊός να μην εισέλθει στα νοσοκομεία μας» είπε ο Vucic.

Πρόσθεσε επίσης ότι λόγω του κορωνοϊού, στόχος είναι να καταργηθούν οι αστικές και υπεραστικές μεταφορές, τα τρένα και να μην υπάρχει καθόλου κυκλοφορία.

Όσον αφορά τα προϊόντα διατροφής, η κατάσταση είναι καλή. Έχουμε πολλά τρόφιμα για να δώσουμε και στους γείτονές μας στην περιοχή όσο μπορούμε. Σκέφτομαι ιδιαίτερα τη Σερβική Δημοκρατία και τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία και θα δούμε για το Μαυροβούνιο.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εκατομμύριο τόνους σιταριού, που είναι αρκετό για εμάς για 10 μήνες. Σε όλα τα τρόφιμα, έχουμε περισσότερα από αρκετά.

Ο Vucic τόνισε ότι οι μισθοί δεν θα μειωθούν και δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο τομέα, καθώς ο προϋπολογισμός είναι σε καλή κατάσταση.

«Τώρα θα έχουμε περισσότερα χρήματα λόγω της υποτίμησης του δολαρίου που μείωσε το δημόσιο χρέος μας. Έχουμε μια ισχυρή και σταθερή οικονομία» είπε ο Πρόεδρος της Σερβίας.

Ως πιο σημαντική σημερινή είδηση για τον Vucic ήταν οι συνομιλίες του με τους Κινέζους εταίρους.

«Η έκκληση μου πριν από δυο βράδια εξέλαβε μεγάλης προσοχής και πολλές εταιρείες θέλουν να βοηθήσουν. Η Κίνα μας στέλνει πολλή βοήθεια, ότι ζητήσαμε εγκρίθηκε, ανακοίνωσε ο Vucic.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας που ανακοίνωσε ο Vucic, είναι ένα διοικητικό μέτρο που περιορίζει την κυκλοφορία των πολιτών για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας, εκτός από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας που θα καθοριστεί από την αρμόδια αρχή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, εκτός από τις ώρες που καθορίζουν οι αρμόδιες αρχές και σε περιπτώσεις όπου η έξοδος είναι επιβεβλημένη.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας εισάγεται ως ένα από τα μέτρα για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης σε μια χώρα. Μέχρι τώρα, έχει συσχετιστεί συνήθως με τις νυχτερινές ώρες, αλλά στην περίπτωση της επιδημίας του κορωνοϊού μιας, θα μπορούσε να σημαίνει για ολόκληρη τη μέρα.

Οποιοδήποτε άτομο βρίσκεται στο δρόμο κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μπορεί να κρατηθεί και στη συνέχεια να του επιβληθεί πρόστιμο από τις αρχές για ενέργειες αντίθετες με τις αποφάσεις του κράτους./ibna