Μαυροβούνιο: Άνοιγμα των λιμανιών για τις γειτονικές χώρες

Μαυροβούνιο: Άνοιγμα των λιμανιών για τις γειτονικές χώρες

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Duško Marković επικοινώνησε σήμερα με τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz, τον Επίτροπο της ΕΕ για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Oliver Varhelyi, καθώς και με τους πρωθυπουργούς των υπόλοιπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ο κ. Marković δήλωσε ότι η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί ευκαιρία για να επιδείξουμε ενότητα και δέσμευση στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, τονίζοντας ότι το Μαυροβούνιο ενεργεί σε αυτό το πνεύμα και για αυτό το λόγο αποφάσισε να διαθέσει τα λιμάνια του στις χώρες της περιοχής.

«Εναπόκειται σε εμάς, τους ηγέτες της περιοχής, να αποτελέσουμε παράδειγμα και να λάβουμε αποφάσεις στα πλαίσια της καλής γειτονίας. Στο πνεύμα αυτό, το Μαυροβούνιο αποφάσισε, πέραν των πολυάριθμων μέτρων προστασίας των πολιτών του, να θέσει τους λιμένες του στη διάθεση των χωρών της περιοχής, προκειμένου να διασφαλίσει τη ροή των εμπορευμάτων και να διατηρήσει τα σύνορά του ανοιχτά για εμπόριο και ανεφοδιασμό. Αφουγκραζόμενοι πλήρως τις ανάγκες όλων των χωρών να βοηθήσουν πρώτα τους πολίτες τους, πιστεύω ότι το κλείσιμο των αγορών και των οικονομιών και η παρεμπόδιση της διάθεσης πόρων και των αγαθών δεν αποτελούν έκφραση αλληλεγγύης ή ευρωπαϊκών αξιών. Σε τέτοιες στιγμές, και ενόψει μιας δύσκολης κρίσης, το ευρωπαϊκό ιδεώδες της ενότητας αναζητείται περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο Marković κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Μιλώντας για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η νέα διοίκηση των Βρυξελλών έχει θέσει εκ νέου στο επίκεντρο την πολιτική της διεύρυνσης και ότι η Κροατία, η οποία βρίσκεται στο τιμόνι της τρέχουσας προεδρίας της ΕΕ, την έχει συμπεριλάβει στις προτεραιότητές της.

«Είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι η διαδικασία κερδίζει πολιτικό και στρατηγικό έδαφος, κάτι το οποίο θα συμβάλει στην καλύτερη και πιο δυναμική διαδικασία ενσωμάτωσης. Ενόψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα ήθελα να τονίσω την προσδοκία μας ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία θα λάβουν το πράσινο φως για τις έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η πρόοδος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης σημαντική για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της περιοχής. Εναπόκειται σε εμάς στην περιοχή να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να δράσουμε κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την αντιμετώπιση κάθε ζητήματος, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας», τόνισε ο Markovic.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρωτοβουλία του με τίτλο «Συμμαχία για την Ευρώπη», υπογραμμίζοντας ότι ο κοινωνικός διάλογος βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας και του μη αποκλεισμού.

Ευχαρίστησε επίσης την Αυστρία και τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο, καθώς και την Κροατία για τη δέσμευσή τους στην περιοχή.

«Είμαι πεπεισμένος ότι τα μηνύματα που στέλνουμε σήμερα θα συνεισφέρουν περεταίρω στην ανάδειξη της στρατηγική σημασίας της περιοχής στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, τόσο όσον αφορά τη Σύνοδο για το μέλλον της πλατφόρμας της ΕΕ όσο και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων», κατέληξε ο Markovic στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο της Αυστρίας, τον Επίτροπο της ΕΕ για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση και τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Western Balkans Six». /ibna