Τουρκία: Τετραμερής με τηλεδιάσκεψη Erdogan-Merkel-Macron-Johnson

Τουρκία: Τετραμερής με τηλεδιάσκεψη Erdogan-Merkel-Macron-Johnson

Φόβοι για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Τουρκία

O Recep Tayyip Erdogan, η Angela Merkel, ο Boris Johnson και ο Emmanuel Macron συζήτησαν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη τις εξελίξεις στη Συρία και την μεταναστευτική κρίση, καθώς και πιθανές κοινές δράσεις για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας «στην τετραμερή συνομιλία μεταξύ των ηγετών Τουρκίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Γαλλίας και Γερμανίας, οι πλευρές συζήτησαν κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, για ανθρωπιστική βοήθεια στη συριακή επαρχία IdlibΙ, το μεταναστευτικό ζήτημα, την κατάσταση στη Λιβύη και τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ».

Η τετραμερής ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την Τρίτη μετά την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορά της σε πρόσφυγες και μετανάστες για να περάσουν στην Ευρώπη. Όμως έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των εξελίξεων με τον κορωνοϊό. Οι ηγέτες της Τουρκίας , της Μεγάλης Βρετανίας , της Γερμανίας και της Γερμανίας προσπάθησαν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες της Άγκυρας με την Ε.Ε που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Erdogan με την πρόεδρο της Κομισιόν Ursula Von der Leyen και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Η Άγκυρα διεκδικεί περισσότερα κονδύλια για περισσότερους πρόσφυγες που δηλώνει πως φιλοξενεί και υποστηρίζει πως πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στη δήλωση της 18ης Μαρτίου για απελευθέρωση της βίζας στους τούρκους πολίτες. Όμως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ξεκαθαρίσει πως όσο η Άγκυρα αφήνει ανοιχτά τα σύνορα στον Έβρο με την Ευρώπη και όσο δεν εκπληρώνει τα 72 κριτήρια για την βίζα δεν μπορούν να προχωρήσουν οι συνομιλίες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Τουρκία αυξήθηκαν σε 47.  Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Fahrettin Koca προτιμάει να ανακοινώνει τα στοιχεία κάθε μεσάνυχτα.

Σήμερα στην Τουρκική Προεδρία αναμένεται ευρεία σύσκεψη υπουργών και επιστημόνων υπό την προεδρία του Erdogan. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται να κάνει διάγγελμα προς τον λαό.  Ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Fahrettin Altun διέψευσε τις φήμες για επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας όπως και κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των στρατιωτικών σχολών μέχρι τις 13 Απριλίου.

10,330 άτομα που επέστρεψαν από το προσκύνημα στη Μέκκα παραμένουν σε καραντίνα. 23 από αυτούς δραπέτευσαν και συνελήφθησαν από την αστυνομία. Άλλοι 3,300 Τούρκοι πολίτες που ζουν σε 9 Ευρωπαϊκές χώρες επαναπατρίστηκαν και τέθηκαν σε καραντίνα για 14 ημέρες για προληπτικούς λόγους./ibna