Β-Ε: Κηρύχθηκε κατάσταση φυσικής καταστροφής, νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν

Β-Ε: Κηρύχθηκε κατάσταση φυσικής καταστροφής, νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν

Το Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αποφάσισε σήμερα σε έκτακτη σύνοδο να κηρύξει κατάσταση φυσικής ή άλλης καταστροφής που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε, Zoran Tegeltija.

Η απόφαση ελήφθη σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο για την προστασία και τη διάσωση ανθρώπινων και υλικών περιουσιακών στοιχείων από φυσικές και άλλες καταστροφές στη Β-Ε, το οποίο θα ενεργοποιήσει επίσης το σώμα συντονισμού της Β-Ε για προστασία και τη διάσωση, υπό την προεδρία του υπουργού ασφαλείας Fahrudin Radončić.

Η απόφαση αυτή απλοποιεί τις διαδικασίες και επιτρέπει στη Β-Ε να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την τρέχουσα κατάσταση γύρω από την πανδημία, έπειτα από την απόφαση των κυβερνήσεων των οντοτήτων κατά τη χθεσινή συνάντηση να κηρύξουν φυσική καταστροφή (στην Ομοσπονδία Β-Ε) ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης (στη Δημοκρατία Σέρπσκα).

«Είμαστε στην αρχή της μάχης ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού και παροτρύνουμε όλους τους πολίτες να ενεργούν σύμφωνα με τις συστάσεις των Αρχών Υγείας», δήλωσε ο Tegeltija, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση θα ήταν η ανέγερση καταλυμάτων για καραντίνα στα σημεία διέλευσης των συνόρων.

Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης 27 άνθρωποι είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό στη Β-Ε. Για πρώτη φορά, οι ασθενείς καταγράφηκαν στο Bihać, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και το Mostar, στο Νότο.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Διεθνούς κοινότητας στη Β-Ε, Valentin Inzko, δήλωσε πως υποστηρίζει πλήρως τις συντονισμένες ενέργειες όλων των επιπέδων διακυβέρνησης στη Β-Ε με στόχο την πρόληψη της περαιτέρω έξαρσης του COVID-19 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η ανακοίνωση του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου αναφέρει ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος είναι πεπεισμένος ότι οι αρχές θα λάβουν πρόσθετα μέτρα και θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία και τον συντονισμό τους, εφόσον το απαιτεί η κατάσταση στα πεδία μάχης.

«Είναι καθησυχαστικό να βλέπουμε ότι όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης – κράτος, οντότητες, καντόνια και δημοτικές αρχές, από την κρατική προεδρία και το Συμβούλιο των Υπουργών μέχρι την κατώτερη βαθμίδα- λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του COVID-19 και να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία.

Η ταχεία αντίδραση και η συντονισμένη προσέγγιση όλων των επιπέδων διακυβέρνησης είναι απαραίτητα στοιχεία για την προστασία των πολιτών και την καταπολέμηση της επιδημίας. Είναι καθησυχαστικό να βλέπει κανείς ότι η χώρα μπορεί να λειτουργήσει υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με τους πολιτικούς να θέτουν σε προτεραιότητα τα συμφέροντα των πολιτών. Τώρα είναι η στιγμή να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να διατηρήσουμε τη χώρα πλήρως λειτουργική», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να τηρούν αυστηρά τις κατευθυντήριες γραμμές και τις οδηγίες που εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να προστατευθούν οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και οι πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπενθύμισε επίσης ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ακόμα και σε υπό αυτες τις πρωτοφανείς συνθήκες απασχολούνται πλήρως, όπως το ιατρικό προσωπικό, οι αστυνομικοί, οι ένοπλες δυνάμεις και πολλοί άλλοι που χρειάζονται την πλήρη υποστήριξη των πολιτών για να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους.

«Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, όλοι πρέπει να συνεργαστούμε με πνεύμα αλληλεγγύης και κατά την καλύτερη παράδοση αυτής της χώρας. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε πολίτη που συμβάλλει στις προσπάθειες για την αποφυγή περαιτέρω κρουσμάτων. Αυτή η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μέσω από τις συλλογικές προσπάθειες ιατρικών εμπειρογνωμόνων και αρμόδιων θεσμικών οργάνων», κατέληξε ο Inzko. /ibna