Κοσσυφοπέδιο: Έντονη αντίδραση του PDK για την αποχώρηση της Contour Global από τη χώρα

Κοσσυφοπέδιο: Έντονη αντίδραση του PDK για την αποχώρηση της Contour Global από τη χώρα

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου (PDK) αντέδρασε μετά από την είδηση ότι η Contour Global αποσύρθηκε από το έργο για την κατασκευή του σταθμού παραγωγής ενέργειας «Νέου Κοσσυφοπεδίου».

Σε δήλωσή του, το PDK αναφέρει ότι πρόκειται για τεράστια απώλεια για τη χώρα καθώς και για ένα σημαντικό πλήγμα στην οικονομία.

«Αυτό είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την οικονομία, τη μελλοντική ενεργειακή δύναμη του Κοσσυφοπεδίου και τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο στάδιο σήμερα. Η συμπεριφορά της κυβέρνησης Kurti σε σχέση με μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας είναι απαράδεκτη και εμφανίζεται κατά τις πρώτες εβδομάδες της κατεύθυνσης προς τα πίσω που έχει πάρει», αναφέρετε στην ανακοίνωση.

«Αρχικά το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης για την κατάργηση των δασμών φορολογική απορρίφθηκε παρά την επιβολή αποκλεισμού για τα αμερικανικά κεφάλαια και προειδοποιήσεις για την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Κοσσυφοπέδιο. Αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση VV – LDK αντιτίθεται δημοσίως στις αμερικανικές επενδύσεις και τα συμφέροντα τους στη χώρα μας. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την προώθηση αυτού του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου μιλά επίσης για την έλλειψη οράματος της σημερινής κυβέρνησης για την υποστήριξη των ξένων επενδύσεων στο Κοσσυφοπέδιο. Η αμερικανική εταιρεία Contour Global είχε προγραμματίσει να επενδύσει 1,3 δισεκατομμύρια για την κατασκευή του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα πέντε χρόνια και να ανοίξει χιλιάδες θέσεις εργασίας και πολλή δέσμευση για τις τοπικές εταιρείες του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε το Δημοκρατικό Κόμμα.

Νωρίτερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου από το Κίνημα Αυτοπροσδιορισμού, Arbërie Nagavci, αντέδρασε στην είδηση ότι η Contour Global απέσυρε το σχεδιασμό της για την κατασκευή του σταθμού παραγωγής ενέργειας «Νέο Κοσσυφοπέδιο».

«Άλλην μια μάχη κερδήθηκε. Η Contour Global παραδίδει», έγραψε ο Nagavci στο Facebook, αναφέροντας ότι είχαν αντιταχθεί στη σύμβαση αυτή στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

«Κατά την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο, είχαμε αντιταχθεί σε αυτή τη ζημιογόνο σύμβαση και τώρα που κυβερνούμε αυτό το σχέδιο δεν θα υλοποιηθεί. Καλά νέα για τη χώρα σε αυτές τις μέρες αυτοαπομόνωσης. Δέσμευση στα σωστά πράγματα», κατέληξε ο Nagavci./ibna