Βουλγαρία: 67 οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις- Περιορίζεται η συνάθροιση σε εξωτερικούς χώρους

Βουλγαρία: 67 οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις- Περιορίζεται η συνάθροιση σε εξωτερικούς χώρους

Πέντε νέοι επιβεβαιωμένοι φορείς του COVID-10 ανακοινώθηκαν το πρωί της Τρίτης ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων σε 67, όπως ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Αρχηγό της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας Ventsislav Mutafchiiski στην καθημερινή πρωινή ενημέρωση στην Ακαδημία.

«Είχαμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό νωρίς το πρωί και συζητήσαμε τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι στιγμής, με τα οποία οι περισσότεροι συμμορφώνονται μέχρι τώρα. Ωστόσο, η πρόσφατη κατάσταση με τις ουρές στα καταστήματα μας ανάγκασε να προτείνουμε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, δηλαδή ότι περισσότεροι από δύο ενήλικες δεν θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε ανοικτούς χώρους.

Όταν δημιουργούνται ουρές μπροστά από τα καταστήματα σουπερμάρκετ, οι άνθρωποι πρέπει να απέχουν τουλάχιστον δύο μέτρα ο ένας από τον άλλο, και αυστηρά μέσα στα ίδια τα καταστήματα.

Αυτό δεν ισχύει για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις όπου υπάρχουν ειδικά μέτρα εκεί. Για παράδειγμα, το Κέντρο Επιχειρήσεων Κρίσης λειτουργεί με την αρχή των δύο και τριών ομάδων. Υπάρχουν ομάδες διαθέσιμες, αλλά και εφεδρείες και, ει δυνατόν, απομακρυσμένη εργασία. Ανά εβδομάδα οι ομάδες αλλάζουν και ολόκληρη η ομάδα βρίσκεται σε καραντίνα σε περίπτωση μόλυνσης. Παρόλα αυτά, υπάρχει απαγόρευση της προγραμματισμένης αποδοχής, της συμβουλευτικής των γυναικών και των παιδιών κλπ.», ανέφερε ο διοικητής της Task Force Ventsislav Mutafchiiski.

Επίσης εξετάζονται μέτρα για τις επιχειρήσεις catering που παρασκευάζουν και προμηθεύουν φρέσκα τρόφιμα, καθώς και νέα μέτρα για την προμήθεια τροφίμων και προϊόντων των διεθνών μεταφορών (TIR). Η πρόταση είναι οι Βούλγαροι οδηγοί που εκφορτώνουν τα εμπορεύματα τους και δεν έχουν άλλο ταξίδι να μπαίνουν σε καραντίνα. Η επόμενη επιλογή που εξετάζεται είναι ένας οδηγός TIR που φθάνει, ξεφορτώνει και παραλαμβάνει το επόμενο φορτίο, υφίσταται πλήρη κοινωνική απομόνωση. Στην τρίτη επιλογή, εάν ο οδηγός είναι αλλοδαπός, δικαιούται να εγκαταλείψει τη χώρα το αργότερο 12 ώρες.

Από την Τρίτη στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού σταματούν όλα τα διεθνή δρομολόγια σύμφωνα με την ανακοίνωση των Βουλγαρικών σιδηροδρόμων. Τα δρομολόγια στο εσωτερικό της χώρας θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται κανονικά.

Ξεκίνησαν από το πρωί της Τρίτης στο 2ο Πρόγραμμα της Βουλγαρικής Τηλεόρασης (ΒΝΤ) τα πρώτα δύο video εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που θα υποστηρίξουν τους μαθητές που μέχρι τις 29 Μαρτίου θα απέχουν από τα μαθήματα τους λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τον κορωνοϊό. Τα μαθήματα εντάσσονται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με τη ΒΝΤ στο σχολείο», η οποία αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών, της ΒΝΤ και της εταιρείας παραγωγής “Prosveta”.

Στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και της ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων ο Βουλγαρικός Ερυθρός Σταυρός άνοιξε έναν εθνικό λογαριασμό για την συλλογή κεφαλαίων, που θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά προμηθειών και να βοηθηθούν ασθενείς.

Μέχρι στιγμής ο Ερυθρός Σταυρός της Βουλγαρίας, έχει παραδώσει δυο εξειδικευμένες σκηνές στο νοσοκομείο αναφοράς Pirogov από όπου περνούν οι ασθενείς για την πρώτη επαφή και οι γιατροί να αποφασίσουν που θα τους παραπέμψουν.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Christo Grigorov, συνεχίζονται οι δράσεις παρά την κατάσταση λόγω του κορωνοϊού. «Σχεδόν 320.000 Βούλγαροι, λαμβάνουν τρόφιμα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος. Η οργάνωση αποτελεί ραχοκοκαλιά για την υποστήριξη του κράτους. Συνεχίζουμε τα προγράμματα φροντίδας για τους απόρους» σημείωσε ο Grigorov./ibna