Οι αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα-Δεν υφίσταται ο στόχος 3,5% για πλεόνασμα

Οι αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα-Δεν υφίσταται ο στόχος 3,5% για πλεόνασμα

Δε θα υφίσταται φέτος ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% για την Ελλάδα. Παράλληλα, δε θα προσμετρηθούν στην προσμέτρηση του τελικού αποτελέσματος τόσο οι δαπάνες που θα γίνουν για το προσφυγικό, όσο και οι δαπάνες, στο πλαίσιο των οικονομικών μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοιού. Αυτές είναι οι τρεις βασικές διαπιστώσεις από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Χωρίς στόχο το πλεόνασμα

Όπως τόνισε ο ίδιος, η σχετική απόφαση οδηγεί στη μείωση των εσόδων και την ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν υπόψη, για όλα τα κράτη-μέλη, στους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις, μειώνοντάς τους. «Συνεπώς, δεν υφίσταται εφέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα», κατέληξε

Επιπτώσεις

Από εκεί και πέρα, Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως είναι οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης και τη θεραπεία της νόσου, την ενίσχυση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και κλάδους που πλήττονται, και τη στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων, θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες. «Συνεπώς, οι συγκεκριμένες αυτές δαπάνες εξαιρούνται από τη δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας», σύμφωνα με το Χρήστο Σταικούρα.

Επιπλέον, τα κράτη-μέλη μπορούν θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του τεράστιου προβλήματος, προχωρώντας άμεσα, μεταξύ άλλων, σε δαπάνες για τη στήριξη των συστημάτων υγείας, την ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας, τη λήψη δημοσιονομικών – κυρίως φορολογικών – μέτρων για την ενίσχυση επιχειρήσεων σε περιοχές και κλάδους που πλήττονται, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταφορές και τον τουρισμό, την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, την επέκταση των παροχών ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας, κάτι το οποίο εξαιρεί και αυτές τις δαπάνες του δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Χρηματοδότηση

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθετεί ειδικό επενδυτικό ταμείο (΄με κεφάλαιο 37 δις. ευρώ συνολικά), με πόρους που θα διοχετευθούν στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αγορά εργασίας και σε άλλους ευάλωτους κλάδους της οικονομίας.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχωρά στην κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων (40 δις. ευρώ) για την παροχή κεφαλαίων κίνησης και για την προώθηση πρόσθετων επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, κάτι το οποίο αφορά και την Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύτηκε πως «η Ελληνική Κυβέρνηση, τις επόμενες ημέρες, θα ανακοινώσει επιπρόσθετα, σημαντικά μέτρα που απορρέουν από τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, και τα οποία έχουν τύχει συστηματικής επεξεργασίας κατά την προηγούμενη περίοδο»./ibna