Β-Ε: Οι Αρχές αναφέρουν 24 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού- Πολλά παραμένουν ανεπιβεβαίωτα

Β-Ε: Οι Αρχές αναφέρουν 24 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού- Πολλά παραμένουν ανεπιβεβαίωτα

Συνολικά 24 άτομα έχουν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό, ενώ 2000 παραμένουν υπό ιατρική παρακολούθηση στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά.

Ανεπίσημα οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι, ωστόσο αποκρύπτονται από τις Αρχές. Πηγές αναφέρουν πως σε πολλές περιπτώσεις ασθενείς με κορωνοϊό «έσπασαν» την καραντίνα και διοργάνωσαν πάρτυ παρουσία μεγάλου αριθμού επισκεπτών, προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας Σρπσκα κήρυξε την οντότητα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η απόφαση εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της κυβέρνησης το απόγευμα της Δευτέρας.

«Η κυβέρνηση της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αποφάσισε να κηρύξει την Ομοσπονδία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, θεωρώντας ότι αυτή η απόφαση αποτελεί την αρμόζουσα απάντηση στην παρούσα κατάσταση, και θα επιτρέψει την υλοποίηση όλων των απαραίτητων μέτρων», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ομοσπονδίας της Β-Ε Fadil Novalić σήμερα, μετά το πέρας της διευρυμένης συνεδρίασης της Κυβέρνησης.

Επιπλέον, αποφασίστηκε ότι οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα θα επιστρέψουν στα επίπεδα της 5ης Μαρτίου, ενώ το Συμβούλιο των Υπουργών της Β-Ε καθώς και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Β-Ε καλούνται να τροποποιήσουν τον νόμο περί δημοσίων συμβάσεων, προκειμένου να εξαιρεθεί η προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού και απολυμαντικών, καθώς και άλλων αναλωσίμων απαραίτητων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο Novalic τόνισε ότι έχουν υιοθετηθεί πολυάριθμες συστάσεις για την άμβλυνση του οικονομικού αντικτύπου, και ότι ο τραπεζικός οργανισμός είναι επιφορτισμένος με την υιοθέτηση όλων των αναγκαίων διατάξεων για την προστασία του τραπεζικού τομέα από οποιαδήποτε αρνητικά αποτελέσματα.

Ανακοίνωσε τη συνεδρίαση της Κυβέρνησης της Ομοσπονδίας της Β-Ε την Πέμπτη 19 Μαρτίου, όταν και θα ληφθούν νέα μέτρα, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και προοπτικές για πρόσβαση σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε επίπεδο κράτους.

«Έχουν κατατεθεί αρκετές προτάσεις αναφορικά με τους εργαζομένους, όπως η παροχή άδειας μετ ‘αποδοχών για έναν γονέα όσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Χαιρετίζουμε την απόφαση της BH Telecom να διευκολύνει τα ηλεκτρονικά μαθήματα, κάτι που αποτελεί παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο οφείλουν να λειτουργούν οι κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες», δήλωσε ο Novalić.

Στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι να μετριαστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και να διασφαλιστεί η προστασία του πληθυσμού και η διατήρηση της ρευστότητας της οικονομίας. /ibna