Μαυροβούνιο: Κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 μέχρι στιγμής – Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο μέτρων

Μαυροβούνιο: Κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 μέχρι στιγμής – Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο μέτρων

Το Υπουργείο Υγείας του Μαυροβουνίου, κατόπιν πρότασης του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Μαυροβουνίου, ενέκρινε ένα νέο πακέτο προσωρινών μέτρων ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα.

Επισήμως, δεν υπάρχουν ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο Μαυροβούνιο.

Τα νέα μέτρα, όπως επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού δελτίου τύπου, εγκρίθηκαν βάσει του νόμου για την προστασία του πληθυσμού από τις μεταδοτικές νόσους, το διάταγμα για την προσωρινή θέσπιση μέτρων για την αποτροπή της μεταφοράς του COVID-19 στη χώρα, καθώς και στο πλαίσιο της προσπάθειας καταστολής και πρόληψης της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Τα προσωρινά μέτρα περιλαμβάνουν:

1) Απαγόρευση εισόδου σε αλλοδαπούς, εκτός από τους αλλοδαπούς με άδεια μόνιμης ή προσωρινής διαμονής στο Μαυροβούνιο και τους αλλοδαπούς οδηγούς οχημάτων που που μεταφέρουν αγαθά.

Η κυκλοφορία αγαθών για την κάλυψη των αναγκών του Μαυροβουνίου και για τη διαμετακόμιση παραμένει ομαλή, καθώς διενεργούνται ειδικές υγειονομικές επιθεωρήσεις και ιατρικοί έλεγχοι.

2) Υποχρεωτική αυτοαπομόνωση για όλους τους πολίτες του Μαυροβουνίου, καθώς και για τους αλλοδαπούς που διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά στο Μαυροβούνιο, οι οποίοι καταφθάνουν από το εξωτερικό, εφόσον πραγματοποιηθούν υγειονομικοί και ιατρικοί έλεγχοι.

3) Οι υπηρεσίες εστίασης σε ξενοδοχεία αναστέλλονται, εκτός από τους εγγεγραμμένους επισκέπτες.

4) Οι ντίσκο / μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα / μπαρ θα παραμείνουν κλειστά.

5) Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εστίασης – καφετέριες, παμπ, εστιατόρια και μπαρ θα παραμείνουν κλειστές, εκτός από τα delivery και takeaway, χωρίς να επιτρέπεται στους πελάτες να παραμένουν στα καταστήματα.

6) Οι υπηρεσίες λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών εστίασης σε εμπορικά κέντρα αναστέλλονται.

7) Οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί.

8) Τα γυμναστήρια θα παραμείνουν κλειστά.

9) Τα καζίνο και τα κέντρα στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών θα παραμείνουν κλειστά.

10) Ο αριθμός των πελατών που θα επιτρέπονται εντός των καταστημάτων λιανικής πώλησης θα περιοριστεί, ώστε να υπάρχει μόνο ένας πελάτης ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα. Ανεξάρτητα από το μέγεθος του καταστήματος, δε θα επιτρέπεται σε περισσότερους από 50 καταναλωτές να πραγματοποιούν τις αγορές τους ταυτόχρονα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις υπαίθριων αγορών και παζάρων, ο αριθμός των πελατών που μπορούν να παραμείνουν στον ίδιο χώρο θα ανέρχεται στους 100.

11) Οι αρμόδιοι λιανοπωλητές είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουν τη διατήρηση τουλάχιστον δύο μέτρων απόστασης μεταξύ των προσώπων που βρίσκονται μπροστά στα καταστήματα λιανικής πώλησης, στα ταμεία και σε σημεία παροχής αγαθών από τους υπαλλήλους των καταστημάτων.

12) Οι αρμόδιοι λιανοπωλητές πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι υπάλληλοί τους ακολουθούν τα μέτρα υγείας και προστασίας που παρέχονται από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Μαυροβουνίου.

13) Οι αρμόδιοι λιανοπωλητές καλούνται να αναρτήσουν προειδοποίηση στην είσοδο των καταστημάτων σχετικά με τον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπονται στον ίδιο χώρο ταυτόχρονα, και να καταρτίσουν σχέδιο για την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

14) Οι Δήμοι, η Πρωτεύουσα και η πρώην Βασιλική Πρωτεύουσα καλούνται να προσδιορίσουν, σε συνεργασία με το δημοτικό προσωπικό αντιμετώπισης κρίσεων, δυνητικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι καραντίνας, σε συνδυασμό με τον Κανονισμό για τις στενότερες συνθήκες και μεθόδους για την οργάνωση και διενέργεια υγειονομικών επιθεωρήσεων, καθώς και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι καραντίνες (Εφημερίδα της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου 13/20), ενώ καλούνται επίσης να υποβάλουν προτάσεις στο Υπουργείο Υγείας για περαιτέρω διαδικασίες καθορισμού καραντίνας.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόλις δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου για ένα διάστημα 15 ημερών.

«Ειδικές περιπτώσεις που απαιτούν διακρατική συνεργασία και εμπεριέχουν ιδιαίτερο κρατικό ενδιαφέρον και ιδιαίτερα για ζητήματα δημόσιας υγείας θα εξεταστούν και θα αποφασιστούν από το Εθνικό Συντονιστικό Σώμα για τις Μεταδοτικές Ασθένειες», σημειώνει η κυβέρνηση στη δήλωσή της.

Οι παραβάτες των μέτρων που αναφέρονται στο άρθρο 1 του παρόντος διατάγματος θα διώκονται ποινικά, σύμφωνα με τα άρθρα 287 και 302 του Ποινικού Κώδικα του Μαυροβουνίου. /ibna