Ελλάδα: Το «κραχ» στο Χρηματιστήριο και οι αδυναμίες της οικονομίας

Ελλάδα: Το «κραχ» στο Χρηματιστήριο και οι αδυναμίες της οικονομίας

«Μαύρες» είναι οι περισσότερες ειδήσεις που έρχονται από όλα τα βασικά πεδία της ελληνικής οικονομίας, εξαιτίας και της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τα παραπάνω ήρθε να αναδείξει και η νέα έκθεση της UBS η οποία αναμένει λόγω κορωνοϊού πάγωμα των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας (οι οποίες εάν πραγματοποιούνταν θα μπορούσαν ενδεχομένως να φέρουν τα ελληνικά ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα) μαζί με μείωση των προοπτικών πιστοληπτικής ικανότητας τόσο της Ελλάδας, όσο και της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Πέραν των αγορών, οι μεν αστοχίες της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής αντανακλώνται μεταξύ των άλλων και στην απόκλιση των φορολογικών εσόδων τον προηγούμενο μήνα, η δε αναιμική πραγματική οικονομία κατοπτρίζεται και στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με πιο πρόσφατα εκείνα που δείχνουν αισθητή μείωση, σε ποσοστό 5,7%, του δείκτη παραγωγής κατασκευών το τέταρτο του 2019.

Κατά τα λοιπά, εκτός του σημερινού «κραχ» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, επικράτησε η εκτόξευση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου πάνω από το όριο όχι μόνο του 2% αλλά και του 2,50%, και συγκεκριμένα στο 2,57% από 1,75% στο προηγούμενο κλείσιμο. Και μάλιστα, 24 ώρες μετά την απόφαση της FED για μείωση των επιτοκίων, στο 0%, για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο του δεκαπενθημέρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το spread έναντι του γερμανικού bund στις 309 μονάδες βάσης.

Συνδυασμός τριών παραγόντων, δηλαδή της πανδημίας, του κραχ στις διεθνείς αγορές και του πανικού των επενδυτών, έριξε σήμερα στο ναδίρ τον γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου Αθηνών. Με συναλλαγές Πέρι τα 63,33 εκατομμύρια ευρώ, ο δείκτης έχασε ποσοστό 12,24% κλείνοντας  στις 484,40 μονάδες. Η πτώση αυτή ήλθε μετά την κατάρρευση της Wall Street όπου είναι χαρακτηριστικό ότι ο Dow Jones άνοιξε με πτώση 9,7%, το γενικευμένο «sell off» στις ευρωπαϊκές αγορές αλλά και της κρίσης σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Δυσοίωνη η εικόνα στις τράπεζες, καθώς ο κλασικός δείκτης έχασε 16,09%./ibna