Βόρεια Μακεδονία: Την Τρίτη θα συζητηθεί η αναβολή των πρόωρων εκλογών

Βόρεια Μακεδονία: Την Τρίτη θα συζητηθεί η αναβολή των πρόωρων εκλογών

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski θα συγκαλέσει την Τρίτη 17 Μαρτίου συνεδρίαση των ηγετών των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων στη χώρα, στο Vodno.

Όπως ανακοίνωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Stevo Pendarovski η σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών θα έχει ως θέμα συζήτησης την δυνατότητα αναβολής των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών που έχουν οριστεί να πραγματοποιηθούν στις 12 Απριλίου.

Στη συνεδρίαση εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα συμμετάσχουν επίσης ο Πρωθυπουργός της τεχνικής Κυβέρνησης Oliver Spasovski και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Talat Xhaferi.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι δεν θα ήταν το τέλος του κόσμου αν οι εκλογές αναβάλλονταν για έναν ή δυο μήνες, αλλά το ερώτημα είναι αν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέσα σ αυτό το χρονικό πλαίσιο, καθώς κι αν μπορεί να παρθεί μια απόφαση τώρα, όταν κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξαπλωθεί η επιδημία στη χώρα αλλά και στην Ευρώπη.

Τον Οκτώβριο όταν και αποφασίστηκε η διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, για τις 12 Απριλίου, είχαν ληφθεί υπόψιν διάφορες παράμετροι μεταξύ αυτών και των θρησκευτικών αργιών, καθώς στις 19 Απριλίου είναι το Ορθόδοξο Πάσχα  ενώ τις επόμενες μέρες ξεκινά η νηστεία για το Ραμαζάνι που είναι στις 24 Μαΐου. Υπό αυτές τις συνθήκες ίσως ο Ιούνιος θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μήνας κατάλληλος για να διεξαχθούν οι εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία.

Με ανάρτηση του στο twitter ο Zoran Zaev τάσσεται υπέρ της αναβολής των εκλογών δηλώνοντας, “Έχουμε να κάνουμε με έναν νέο και απρόβλεπτο ιό και γι ‘αυτό χρειαζόμαστε μέγιστη δέσμευση από όλους. Αντί της διοργάνωσης εκλογών, είναι πλέον καιρός να θέσουμε κάθε πόρο στην υπηρεσία της προστασίας των πολιτών και της καταπολέμησης του ιού”./ibna