Ρουμανία: Επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 μέρες

Ρουμανία: Επίσημα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 μέρες

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis, υπέγραψε το διάταγμα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια της Ρουμανίας τη Δευτέρα για περίοδο 30 ημερών. Κατά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η άσκηση των δικαιωμάτων περιορίζεται, αλλά τα μέτρα εφαρμόζονται σταδιακά, ανάλογα με την κατάσταση. Υπάρχουν διάφορα μέτρα με άμεση εφαρμογή και άλλα μέτρα που θα ληφθούν σταδιακά.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλείσουν κατά την περίοδο της έκτακτης ανάγκης. Εάν είναι απαραίτητο, κατά την περίοδο της έκτακτης ανάγκης, θα τεθεί ανώτατο όριο στις τιμές των φαρμάκων και του ιατρικού εξοπλισμού, στα αυστηρά απαραίτητα τρόφιμα και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμός και θερμότητα, φυσικό αέριο, υδροδότηση, αποχέτευση, καύσιμα κ.λπ.).

Επίσης, μπορούν να ληφθούν σταδιακά μέτρα, εάν χειροτερέψει η κατάσταση, μόνο μετά από αξιολόγηση της Επιτροπής έκτακτης ανάγκης. Αυτά περιλαμβάνει το προσωρινό κλείσιμο εστιατορίων, ξενοδοχείων, καφετεριών, συλλόγων, σταδιακό κλείσιμο των συνόρων ή τον περιορισμό ή την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων ή προσώπων σε ορισμένες περιοχές.

Ο Klaus Iohannis κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της κήρυξης έκτακτης ανάγκης στη Ρουμανία για 30 μέρες σημείωσε ότι τα πιο δραστικά μέτρα θα ληφθούν για την προστασία της ζωής και της υγείας των Ρουμάνων, αλλά για να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα πρέπει να τηρούνται από τους πολίτες. Ο Ρουμάνος Πρόεδρος έκανε επίσης έκκληση να αποφεύγονται τα ταξίδια, να τηρούνται οι κανόνες και να προστατεύονται οι ευάλωτοι.

Επιπλέον ο Klaus Iohannis τόνισε ότι όσοι πληγούν από τα μέτρα, θα στηριχθούν από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια στήριξης της κοινωνίας και της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

Όπως προβλέπεται από το Επείγον Διάταγμα Νο1 της 21ης Ιανουαρίου 1999, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβάλλεται για διάστημα έως 30 ημερών με δυνατότητα παράτασης της διάρκειά της από τον Πρόεδρο της χώρας, με τη σύμφωνη γνώμη του Κοινοβουλίου, καθώς και επέκτασης ή περιορισμού της (γεωγραφικής) περιοχής εφαρμογής της.

Επιβάλλεται με Προεδρικό διάταγμα, που προσυπογράφει ο Πρωθυπουργός και δημοσιεύεται αμέσως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ανακοινώνεται δε από τα ΜΜΕ σε διάστημα το πολύ δύο ωρών από την υπογραφή και αναμεταδίδεται επανειλημμένα τα πρώτα 24ωρα και για διάστημα 5 ημερών, μαζί με τα επείγοντα μέτρα τα οποία τίθενται άμεσα σε εφαρμογή.

Οι ρουμανικές Αρχές ζήτησαν από τους Ρουμάνους τουρίστες στο εξωτερικό να επισπεύσουν την επιστροφή τους στη χώρα, προειδοποιώντας τους για τον κίνδυνο αποκλεισμού εκτός συνόρων, λόγω μέτρων των άλλων χωρών. Για όσους επιστρέφουν από ζώνες με περισσότερα από 500 κρούσματα θεσπίστηκε η υποχρέωση απομόνωσης κατ’ οίκον.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για την επιστροφή με ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος ορισμένων Ρουμάνων πολιτών από την Ιταλία, όπου έχει δημιουργηθεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ιδίως στον Βορρά. Μετά το κλείσιμο ξενοδοχείων, εστιατορίων κλπ σε θέρετρα και όχι μόνο, πάρα πολλοί Ρουμάνοι, που άλλοι είχαν συμβάσεις εργασίας και άλλοι όχι, έμειναν άνεργοι και ζητούν βοήθεια από το ρουμανικό κράτος για να επιστρέψουν στη χώρα τους. Οι ρουμανικές Αρχές τους κατευθύνουν στα αρμόδια Προξενεία στην Ιταλία, τα οποία τους προτρέπουν να κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που δίνει το ιταλικό κράτος στους εργαζόμενους των εν λόγω κλάδων που έμειναν χωρίς απασχόληση.

Σε δηλώσεις του χθες, ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban,, τόνισε ότι η χώρα του δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορα, γιατί θα παραβίαζε το δικαίωμα των Ρουμάνων να επιστρέψουν σπίτι τους, όπως είπε. Όποιος έρχεται από την Ιταλία πρέπει να μπει σε καραντίνα ή σε απομόνωση, δήλωσε, και προέτρεψε τους εργαζόμενους που εργάστηκαν στα ξενοδοχεία της Ιταλίας και της Ισπανίας να αναζητήσουν τους τρόπους στήριξης που προσφέρουν τα συγκεκριμένα κράτη. Οι Ρουμάνοι στην Ιταλία αγγίζουν το ένα εκατομμύριο. Άλλοι τόσοι περίπου, ζουν στην Ισπανία./ibna