Με βιντεοκλήση η επικοινωνία Τσίπρα-Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό

Με βιντεοκλήση η επικοινωνία Τσίπρα-Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό

Επικοινωνία με τηλεδιάσκεψη θα έχει το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπειτα από πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα, με σκοπό την ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και την κατάθεση προτάσεων συμβολής στην αντιμετώπιση της κρίσης από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Η συνομιλία των δυο πολιτικών θα γίνει μέσω βιντεοκλήσης προκειμένου να ενισχυθεί το μήνυμα προς τους πολίτες “Μένουμε σπίτι”. Στις 7 ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει επικοινωνία και με την πρόεδρο τυ ΚΙΝΑΛ, Φ Γεννηματά ενώ θα ακολουθήσουν επαφές και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Χθες, ο Αλ. Τσίπρας είχε τρίωρη τηλεδιάσκεψη με συνεργάτες του και τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από την οποία εκδόθηκε ανακοίνωση  με τη δέσμη μέτρων που προτείνει να ληφθούν άμεσα, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για “άμεση χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και γενναία δημόσια παρέμβαση για την ενίσχυση επιχειρήσεων και εργαζομένων”.

Τι πρέπει να ζητήσει η Ελλάδα από το Eurogroup

Ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, o ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει τα εξής:

Όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες για τον κορωνοϊό να μην μετράνε στους στόχους του προγράμματος. “Με πολύ μετριοπαθείς υπολογισμούς, ένα κονδύλι τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δις, θα χρειαστεί, σε περίπτωση που η κρίση τελειώσει σχετικά σύντομα, σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Δεύτερον,  ο στόχος του πλεονάσματος – μετά και την εξαίρεση όλων των δαπανών για τον κορωνοϊό –  να μειωθεί από φέτος στο 2 αλλά και περαιτέρω μείωση εφόσον η κρίση συνεχιστεί περισσότερο.

Τρίτον, άμεση λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ με τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης (EUSF) ώστε να καλύπτει και πανδημίες, καθώς και η αύξηση των πόρων του ταμείου.

Στόχος είναι η σημαντική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την  προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού αλλά και την άμεση προκήρυξη 4000 μόνιμων θέσεων. Επίσης, η κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού κόστους για τις κλειστές επιχειρήσεις. Οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις.

Παράλληλα, καταβολή έκτακτου επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών,  παροχή έκτακτου επιδόματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και -παροχή voucher για υπηρεσίες φύλαξης παιδιών  για όσους γονείς η εργασία τους είναι τέτοια που δεν μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι.

Τι θα ζητήσει ο Αλ. Τσίπρας από τον Κ. Μητσοτάκη

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επαναλάβει στον Κ. Μητσοτάκη τα αιτήματα για  επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, για αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές καθώς και ένα “εξαιρετικά γενναίο” πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Επικοινωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου: Η Εκκλησία να συμβάλλει στον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού

Σημειώνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε πριν λίγο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο φόντο της νέας συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός ενθάρρυνε τον Αρχιεπίσκοπο να λάβει πρωτοβουλίες ώστε η Εκκλησία της Ελλάδος “να συμβάλλει με τη συμπεριφορά και το έργο της στην κοινή προσπάθεια όλης της ελληνικής κοινωνίας να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού”.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εμφανίστηκε βαθιά προβληματισμένος, αλλά και αποφασισμένος να αναλάβει την ευθύνη που, ωστόσο, θεωρεί ότι έπρεπε προ πολλού να είχε αναλάβει η Πολιτεία, δηλαδή να ανακοίνωνε την αναστολή λειτουργίας για όλες τις θρησκευτικές τελετές, όχι μόνο των ορθοδόξων εκκλησιών. Υπενθυμίζεται ότι έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις η μη αναστολή της εκκλησιαστικής λειτουργίας και της Θείας Κοινωνίας./ibna