Τουρκία: 10.330 άτομα σε καραντίνα. Η επιστροφή από την προσευχή στη Μέκκα προκαλεί ανησυχία στις αρχές

Τουρκία: 10.330 άτομα σε καραντίνα. Η επιστροφή από την προσευχή στη Μέκκα προκαλεί ανησυχία στις αρχές

Τούρκοι βιομήχανοι ζυμαρικών: «Έχουμε δυνατότητα να γεμίσουμε όλα τα σπίτια με μακαρόνια»!

Με απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης  10.330 άτομα τέθηκαν σε καραντίνα με αποτέλεσμα στην Τουρκία να αρχίζει σοβαρά ο φόβος της εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Η απόφαση αφορά τους προσκυνητές που είχαν επισκεφθεί τις προηγούμενες ημέρες τη Μέκκα. Πάντως σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο αριθμός των προσκυνητών που επέστρεψαν ξεπερνάει τους 20.000 όμως η κυβέρνηση πήρε την απόφαση μόλις εντοπίστηκε ένα κρούσμα κορωνοϊού ανάμεσα τους!

Σύμφωνα με τον Νομάρχη της Άγκυρας που φιλοξενεί μεγάλο μέρος των ανθρώπων που βρίσκονται σε καραντίνα 5 από τους προσκυνητές έχουν συμπτώματα και έχει γίνει η διακομιδή τους στα νοσοκομεία.  Πάντως κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στις επόμενες ημέρες. Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας έχει ανακοινώσει 6 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση άλλαξε και μια άλλη απόφαση προκαλώντας την αντίδραση πολλών. Το Σάββατο ανακοινώθηκε πως θα σταματήσουν οι αεροπορικές συνδέσεις της Τουρκίας με 9 χώρες της Ευρώπης ανάμεσα τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία , η Ολλανδία κτλ. Παράλληλα δόθηκε διορία μέχρι τα μεσάνυχτα της 17ης Μαρτίου για να επιστρέψουν στη χώρα οι Τούρκοι υπήκοοι που επιθυμούν να επιστρέψουν στις εστίες τους. Όμως με μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως η ημερομηνία άλλαξε και επισπεύστηκε για τις 15 Μαρτίου με αποτέλεσμα χιλιάδες Τούρκοι υπήκοοι που είχαν πάρει εισιτήρια να μην μπορούν να προλάβουν να επιστρέψουν στη χώρα τους!

Στα σουπερμάρκετ που επισκεφθήκαμε δεν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. Δεν βρήκαμε τα φθηνά εγχώριας παραγωγής μακαρόνια και δεν υπάρχουν κολόνιες λεμονιού. Ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας Fahrettin Koca έχει δηλώσει πως οι κολόνιες με περιεκτικότητα πάνω από 60% αιθυλική αλκοόλη είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο κατά του κορωνοϊού. Η αύξηση τιμή της κολόνιας έχει ξεπεράσει το 230% . Μιλώντας με το μπακάλη της γειτονιάς, μας εξηγούσε πως το μικρό μπουκάλι το αγόραζε έναντι 8.5 ( 1.2 Ευρώ) λιρών και τώρα η αγορά του για τον ίδιο κοστίζει 18.5 λίρες ( 2,5 Ευρώ) Λόγω της τεράστιας ζήτησης το υπουργείο ενέργειας ήρε την υποχρέωση των διυλιστηρίων να προσθέτουν 3% αιθυλική αλκοόλη στη βενζίνη για να ανταποκριθούν στην τεράστια αύξηση της ζήτησης.

Στα φαρμακεία υπάρχει αφθονία από μάσκες και αντισηπτικά σε υψηλότερες πάντως τιμές. Η μάσκα κοστίζει 5 λίρες ( 0.70 ευρώ) και το αντισηπτικό 30 λίρες (4.2 ευρώ)

Πάντως στα σούπερ-μάρκετ μας εντυπωσίασε και η μεγάλη αγορά χαρτιών υγείας.

Οι παραγωγοί μακαρονιού της Τουρκίας έχουν ανακοινώσει πως δεν υπάρχει καμία ανησυχία ελλείψεων. Ήδη πήραν την απόφαση του παγώματος εξαγωγών για τις επόμενες 15 ημέρες. «Έχουμε δυνατότητα παραγωγής 2,9 εκατομμυρίων τόνων ενώ η ετήσια κατανάλωση στην Τουρκία είναι περίπου 650.000 τόνοι. Μπορούμε να πνίξουμε τα σπίτια με μακαρόνια» δήλωσε ο Nihat Uysalli, Πρόεδρος του συνδέσμου βιομηχανίας ζυμαρικών της Τουρκίας.

Πάντως οι τουρκικές αρχές μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει σκληρά μέτρα στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα γυμναστήρια παραμένουν ανοιχτά όμως η μείωση στον τζίρο τους ξεπερνάει το 50% καθώς πολλοί Τούρκοι πολίτες ήδη έχουν περιορίσει τις εξόδους τους.

Η Τουρκική Κυβέρνηση έκανε συστάσεις για μείωση το ωραρίου των εμπορικών κέντρων από 12 ώρες την ημέρα σε 10 ώρες. Όμως τα εμπορικά κέντρα ανακοίνωσαν πως δεν μειώνουν το ωράριο τους./ibna