Βουλγαρία: Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε δήλωσαν Radev και Borissov

Βουλγαρία: Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε δήλωσαν Radev και Borissov

Μαζί ενωμένοι θα τα καταφέρουμε, οι αντιφάσεις θα παραμείνουν στο παρασκήνιο. Το ιατρικό προσωπικό, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά του κορωνοϊού θα λάβουν επιπλέον 1.000 λέβα ανά μήνα. Αυτό ανακοινώθηκε στην κοινή συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Βουλγαρίας Rumen Radev και του Πρωθυπουργού Boyko Borissov, η οποία έγινε στο πλαίσιο της καταπολέμησης του κορωνοϊού και της κήρυξης της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Αυτή η θανατηφόρα επιδημία, η οποία πλήττει τους πιο αδύναμους και τους ηλικιωμένους, μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη της πολιτικής ευθύνης και της αλληλεγγύης», δήλωσε ο Radev,  επισημαίνοντας ότι αυτή την ευθύνη την εκφράζουν οι εθελοντές.

«Κανένας δεν μπορεί να σωθεί αν δεν βασιστεί στην υπεύθυνη συμπεριφορά των άλλων. Σε αυτή τη στιγμή της κρίσης, απαιτείται η πλήρης κινητοποίησή μας», δήλωσε ο Radev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αυστηρά μέτρα θα βοηθήσουν μόνο αν όλοι συνειδητοποιήσουν το νόημά τους. «Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι για ένα μήνα. Το θεωρώ προσωρινό μέτρο. Η κλήση μου δεν είναι να πανικοβάλλομαι. Οι βουλγαρικοί θεσμοί εργάζονται σε κατάσταση ανώτερης βίας, πρέπει να τους δείξουμε κατανόηση. Πρέπει να τηρούμε αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα και τις οδηγίες από τις αρχές. Αυτά τα περιοριστικά μέτρα είναι εξαιρετικά σημαντικά, είναι η σωτήρια» τόνισε ο Radev.

Κάλεσε την κυβέρνηση να προτείνει μέτρα. Δεδομένου ότι οι πόροι είναι ανεπαρκείς, πρέπει να αναζητηθεί ενεργή στήριξη από την ΕΕ προκειμένου να βοηθηθούν οι πλέον πληγείσες χώρες.

«Πρέπει όλοι να είμαστε αλληλέγγυοι με εκείνους που θα πληγούν από τις συνέπειες αυτής της κρίσης. Σε μια τέτοια κατάσταση, το κράτος πρέπει να βοηθήσει τους πιο αδύναμους και οι νέοι να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους», συνέχισε ο Radev, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως αυτή η κρίση «είναι μια ευκαιρία να βγούμε πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι ως λαός που μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες».

«Εάν ξεπεράσουμε αυτή την επιδημία, θα βρούμε μια λύση σε όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί με τα χρόνια. Το κλειδί για αυτό είναι η αλληλεγγύη και η ακεραιότητα, ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής. Το πιο σημαντικό πράγμα τώρα είναι η υγεία και η ευημερία των ανθρώπων. Η έκκλησή μου είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη. Μαζί θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Από την πλευρά του ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι κάθε γιατρός θα λάβει 1.000 λέβα επιπλέον το μήνα αν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και πολεμά τον κορωνοϊό.

«Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να προστατεύσουμε επειγόντως τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους βοηθούς εργαστηρίου και όσους εργάζονται στον τομέα. 1000 λέβα ανά νοσηλευτικό προσωπικό. Όλοι όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή θα λάβουν επιπλέον 1.000 λέβα το μήνα», υποσχέθηκε ο Boyko Borissov.

Συνεχίζοντας είπε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποστηριχθούν, αλλά θα πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά τα κρατικά αποθέματα. «Πρέπει να σκεφτούμε τις συντάξεις, τους μισθούς των γιατρών, της αστυνομίας, του στρατού, των ανθρώπων που μας προστατεύουν από τον κορωνοϊό. Μέσω του κοινωνικού ταμείου, όλοι όσοι πηγαίνουν στα νοσοκομεία θα λαμβάνουν προστασία», δήλωσε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας ο Boyko Borissov τόνισε ότι όλες οι αντιφάσεις, αν υπήρχαν, θα παραμείνουν στο παρασκήνιο κατά τη διάρκεια της κρίσης./ibna