Ρουμανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρύξει τη χώρα ο Iohannis

Ρουμανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρύξει τη χώρα ο Iohannis

Την κήρυξη της Ρουμανίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορωνοϊού στην αρχή της ερχόμενης βδομάδας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας Klaus Iohannis, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Ludovic Orban από το προεδρικό μέγαρο Cotroceni,.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση τη διάθεση πόρων, περισσότερων χρημάτων για φάρμακα και τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, μέσω απλουστευμένων διαδικασιών. Στη Ρουμανία έως σήμερα, έχουν καταγραφεί 123 κρούσματα λοίμωξης από τον κορvνoϊό. Οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ισπανία είναι μεταξύ των κρατών που έχουν επίσης, κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας.

Στο Κρατικό Πρακτορείο Agerpres ο Klaus Iohannis αναφέρει ότι «Αποφάσισα να κηρύξω τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας», συμπληρώνοντας ότι, «είναι πολύ σημαντικό τα μέτρα που θα ληφθούν, να ληφθούν εγκαίρως, ώστε να αποδώσουν καρπούς και να καταστήσουν δυνατή αυτή την πάλη με όλα τα μέσα που προβλέπει ο νόμος. Αποφάσισα να κηρύξω τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας». Υπογράμμισε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει την διάθεση νέων σημαντικών πόρων για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού. «Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να διαθέσει περισσότερα χρήματα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, για φάρμακα, για ιατρικό εξοπλισμό που είναι απολύτως απαραίτητος και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει οι δαπάνες αυτές να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με απλουστευμένες διαδικασίες, θέτοντας έτσι στη διάθεση της κυβέρνησης όλα τα απαραίτητα μέσα για να χειριστεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την κρίση που δημιουργείται από τον κορωνοϊό», εξήγησε ο Πρόεδρος Iohannis, ο οποίος κάλεσε του Ρουμάνους να αποφύγουν τις επαφές που δεν είναι απολύτως απαραίτητες και να ενημερώνονται από δημόσιες πηγές.

«Αγαπητοί Ρουμάνοι, οι αρχές κάνουν την δουλειά τους, η κυβέρνηση έχει κάνει πολύ καλά τη δουλειά της μέχρι στιγμής, αλλά μόνοι μας θα μπορέσουμε να κάνουμε μόνο ένα μέρος της δουλειάς που πρέπει να γίνει. Σας χρειαζόμαστε, αγαπητοί Ρουμάνοι! Χρειάζεται να σέβεστε τις συμβουλές, τις υποδείξεις των αρχών, χρειάζεται να σέβεστε τους κανόνες υγιεινής που μεταδίδονται από τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και ναι, πρέπει να αποφεύγετε επαφές που δεν είναι απολύτως απαραίτητες -γνωρίζω ότι αυτό είναι ένα λίγο σκληρό – και ναι πρέπει να ενημερώνεστε σωστά από τις δημόσιες πηγές, απευθείας από τις αρχές», δήλωσε ο Πρόεδρος Iohannis.

Σύμφωνα με το άρθρο 93 του Συντάγματος, το οποίο ρυθμίζει τα έκτακτα μέτρα που μπορεί να λάβει ο Αρχηγός του Κράτους,  ο Πρόεδρος της Ρουμανίας κηρύσσει σύμφωνα με το νόμο, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη της χώρα ή σε ορισμένες διοικητικές και εδαφικές μονάδες και ζητά από το Κοινοβούλιο να εγκρίνει το μέτρο αυτό, το αργότερο εντός πέντε ημερών από τη λήψη του. Εάν το Κοινοβούλιο δεν συνεδριάζει, συγκαλείται από το νόμο το αργότερο εντός 48 ωρών από την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής./ibna