Ρουμανία: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η νέα κυβέρνηση Orban

Ρουμανία: Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η νέα κυβέρνηση Orban

Ψηφίστηκε το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, η νέα κυβέρνηση του Ludovic Orban, με 286 ψήφους υπέρ, 23 κατά και μια αποχή.

Ενώ ο Πρωθυπουργός Ludovic Orban παραμένει σε κατ’ οίκον απομόνωση, οι υπουργοί που πρότεινε για να συμμετέχουν στην κυβέρνησή του, πέρασαν από τη διαδικασία των ακροάσεων  το πρωί του Σαββάτου, ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών, και εννέα (9) προτεινόμενοι υπουργοί έλαβαν θετική γνώμη, ενώ επτά (7) αρνητική.

Έτσι, οι Υπουργοί Οικονομίας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Ταμείων, Άμυνας, Εσωτερικών Υποθέσεων, Μεταφορών και Γεωργίας έλαβαν  θετική γνώμη, ενώ οι Υπουργοί Παιδείας, Εργασίας, Υγείας, Περιβάλλοντος, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Οικονομικών, αρνητική.

Τέσσερις μόνο προτεινόμενοι υπουργοί ήταν παρόντες στην αίθουσα – ο Υπουργός Εξωτερικών Bogdan Aurescu, η υπουργός Παιδείας Monica Anisie, ο Υπουργός Υγείας Bogdan Costache και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Cătălin Predoiu, ενώ οι ακροάσεις των υπολοίπων έγιναν μέσω  του συστήματος της τηλεδιάσκεψης.

Ο Πρόεδρος του PSD, Marcel Ciolacu, δήλωσε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου ότι, υπό κανονικές συνθήκες, αν δεν υπήρχε η επιδημία κορωνοϊού, όλοι οι σοσιαλδημοκράτες θα καταψήφιζαν την κυβέρνηση του PNL, προσθέτοντας ότι την Κυριακή, θα επιστρέψουν “στην άσκηση αντιπολίτευσης”./ibna