Αλβανία: Έκκληση σε γιατρούς, νοσηλευτές και φοιτητές ιατρικής να ενταχθούν στο σύστημα υγείας

Αλβανία: Έκκληση σε γιατρούς, νοσηλευτές και φοιτητές ιατρικής να ενταχθούν στο σύστημα υγείας

Η Υπουργός Υγείας της Αλβανίας Ogerta Manastirliu κάλεσε όλους τους φοιτητές και τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να συμπορευθούν μαζί για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση του κορωνοϊού.

Σε ζωντανή μετάδοση από το Facebook, η Manastirliu και ο πρύτανης της Ιατρικής Σχολής, Arben Gjata, προσκάλεσαν οποιονδήποτε μπορούσε να συμμετάσχει στον αγώνα κατά του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό έχουν ανοίξει δυο δικτυακές πλατφόρμες όπου μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, στο “Γιατροί για την Αλβανία” και “Νοσηλευτές για την Αλβανία” και να ενταχθούν στις ομάδες υγείας κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου για τον καθένα.

«Όπως όλοι γνωρίζετε, το σύνολο του συστήματος υγείας μας κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει αυτή την ασυνήθιστη κατάσταση. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, με επαγγελματισμό και ανιδιοτέλεια, χωρίς να αφήνει περιθώριο παρά για βαθύ θαυμασμό και ευγνωμοσύνη. Οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια που μπορεί να έρθει στο σύστημα υγείας σήμερα είναι αναμφίβολα τόσο χρήσιμη όσο ποτέ. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να κάνω δημόσια έκκληση σε οποιονδήποτε επαγγελματία υγείας, γιατρό, νοσοκόμα, φαρμακοποιό, εργαστηριακό, επαγγελματία στον τομέα της δημόσιας υγείας, όλοι εσείς που αισθάνεστε έτοιμοι να συμβάλετε στη διαχείριση της κατάστασης, να προσφέρετε ένα χέρι για να εξυπηρετήσουμε το σύστημα υγείας μας, σήμερα είναι ακριβώς η ημέρα για να κάνουμε αυτή τη συμβολή και να συναντηθούμε», δήλωσε η Manastriliu. Επιπροσθέτως η Υπουργός Υγείας απευθύνθηκε και στους φοιτητές της Ιατρικής για να συμμετάσχουν σ αυτή τη μάχη.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου των Τιράνων, Arben Gjata, κάλεσε τους φοιτητές ιατρικών ιατρείων σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Αλβανίας να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Είναι μια σημαντική στιγμή για όλο το αλβανικό σύστημα υγείας. Σίγουρα θα είστε το πιο ζωτικό μέρος αυτού του συστήματος στο μέλλον, γι αυτό καλείστε σήμερα να το υπηρετήσετε. Όλοι είστε ευπρόσδεκτοι σε αυτό το σπουδαίο έργο που θα κάνει ολόκληρη η αλβανική κοινωνία και ολόκληρο το αλβανικό σύστημα υγείας. Είμαι βέβαιος ότι όταν αυτή η κατάσταση περάσει, όλοι εσείς που θα ενταχθείτε στην πρωτοβουλία αυτή θα αισθάνεστε περήφανοι και χαρούμενοι », δήλωσε ο Πρύτανης της Ιατρικής του Πανεπιστημίου των Τιράνων, Arben Gjata.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας των πολιτών. Έτσι ζήτησε την προστασία του ιατρικού προσωπικού με ειδικό εξοπλισμό και εργαλεία. Την ταχεία απολύμανση σε εθνικό επίπεδο δρόμων, δημοσίων χώρων και δημοσίων κτηρίων και την έγκριση χωρίς καθυστέρηση της κοινωνικοοικονομικής δέσμης μέτρων για την αποφυγή της κρίσης

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 38, ενώ έχει σημειωθεί κι ένας θάνατος./ibna