Κύπρος: Κλείνουν τα σύνορα, στα 21 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Κύπρος: Κλείνουν τα σύνορα, στα 21 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Επτά νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοινώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής από το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεβάζοντας τα επιβεβαιωμένα περιστατικά σε 21.

Από τα νέα κρούσματα τα πέντε ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό καθώς είχαν στενή επαφή με δυο επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί το προηγούμενο διάστημα. Τ’ άλλα δυο αφορούν άτομο που νοσηλευόταν στη Λεμεσό κι ένα άτομο σε καραντίνα καθώς είχε ταξιδέψει πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο και εκδήλωσε συμπτώματα ενημερώνοντας τις αρμόδιες αρχές.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, συνεχίζει τη μάχη της για την ιχνηλάτηση των επαφών των περιστατικών, ενώ στο Ινστιτούτο Γενετικής αυξάνονται τα δείγματα προς έλεγχο.

Σε διάγγελμα του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του Covid-19 και την ανάσχεση της εξάπλωσης του.

Έτσι, από το Σάββατο 14 Μαρτίου, η Κύπρος για διάστημα 15 ημερών προς το παρόν κλείνει τα σύνορα της. Θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πολίτες της Κύπρου και υπηκόους άλλων χωρών υπό προϋποθέσεις. Στα οδοφράγματα θα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε πολίτες της Κύπρου και υπηκόους ξένων χωρών οι οποίοι διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στο νησί. Επιπροσθέτως τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στο διάγγελμα του, άφησε το ενδεχόμενο για λήψη ακόμα και πιο αυστηρών μέτρων εάν χρειαστεί, ενώ κάλεσε του πολίτες σε πλήρη πειθαρχία στις αποφάσεις του κράτους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Αποφάσεις έλαβε χθες το βράδυ και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Mustafa Akinci, σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού. Έτσι αποφασίστηκε η απαγόρευση διέλευσης των ελληνοκυπρίων και οποιουδήποτε άλλου από τα οδοφράγματα προς τις κατεχόμενες περιοχές, ενώ επιτρέπεται η διέλευση μόνο των Τουρκοκυπρίων. Παράλληλα, ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας κλείνει μέχρι τις 27 Μαρτίου./ibna