Βόρεια Μακεδονία: 13 τα κρούσματα, έκκληση για τήρηση των μέτρων

Βόρεια Μακεδονία: 13 τα κρούσματα, έκκληση για τήρηση των μέτρων

Η Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε την Παρασκευή να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δήμοι Debar και Centar Zupa. Τέσσερα άτομα από αυτούς τους δήμους επιβεβαιώθηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον COVID-19 και βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Venko Filipce θα μεταφερθούν το Σάββατο στα Σκόπια και θα νοσηλευτούν στην κλινική λοιμωδών νόσων. Με αυτές τις νέες τέσσερις περιπτώσεις, ο συνολικός αριθμός των ασθενών στη χώρα ανήλθαν σε 13.

Επιπλέον, αποφασίστηκε να κλείσει το χιονοδρομικό κέντρο Mavrovo και οι συνοριακές διελεύσεις στα σύνορα με την Αλβανία Shepishte – Trebiste και Blato.

Όλοι οι ασθενείς που έχουν επιβεβαιωθεί με τον COVID-19 είναι σε σταθερή κλινική κατάσταση, εκτός από τον έναν ασθενή του ζευγαριού από το Debar, τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή. Όπως σημείωσε ο Venko Filipce η υγεία του ασθενή έχει επιβαρυνθεί και πρακτικά βρίσκεται στο όριο για μηχανική υποστήριξη.

Οι οκτώ ύποπτες περιπτώσεις που ελέγχθηκαν χτες τελικά βρέθηκαν αρνητικές στον ιό.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, με βάση τα επίσημα μέτρα και τις συστάσεις, σε ανακοίνωσή του χτες κάλεσε όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι ζουν ή διαμένουν σε χώρες με υψηλό ή μεσαίο κίνδυνο για τον ιό, να καθυστερήσουν την άφιξη τους στη χώρα αυτή την περίοδο.

Η Κίνα, η Ιταλία, το Ιράν, η Νότια Κορέα, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία βρίσκονται στον κατάλογο χωρών υψηλού κινδύνου, καθώς και αρκετές δεκάδες χώρες μεσαίου κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων πολλών ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Ελβετίας και της Αυστραλίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση με το COVID-19 εντός και εκτός της χώρας μέσω των διπλωματικών και προξενικών αποστολών και παραμένει σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με άλλα αρμόδια όργανα της χώρας.

Η Κυβέρνηση υποχρέωσε τα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εξωτερικών, τον Στρατό, το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων και τη Διεύθυνση Προστασίας και Διάσωσης να θέσουν στη διάθεση όλων των εμπλεκομένων κρατικών θεσμικών οργάνων όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις και πόρους που έχουν και μπορούν να ενεργήσουν για την αντιμετωπίσει της κατάστασης καθώς και να διορίσει μέλη στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.

Η Διεύθυνση Ελέγχου της Αγοράς και ο Οργανισμός Φαρμάκων και Ιατρικών προμηθειών υποχρεούνται να εκτελούν συντονισμένες έκτακτες επιθεωρήσεις όλων των οικονομικών παραγόντων που πωλούν προϊόντα προστασίας κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέτρα, τις συστάσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές./ibna