Κροατία: Ανακοίνωση μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού

Κροατία: Ανακοίνωση μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες στην Κροατία ξεκινώντας από τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Andrej Plenkovic την Παρασκευή.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναβολή της πληρωμής των φόρων.

Η Κροατία έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 31 περιπτώσεις μολύνσεων από κορωνοϊό ενώ ένα άτομο έχει αναρρώσει, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής θανάτους.

«Από τη Δευτέρα, δεν θα υπάρξουν μαθήματα σε σχολεία και πανεπιστήμια για δύο εβδομάδες. Τα μαθήματα θα γίνονται μέσω ειδικών τηλεοπτικών προγραμμάτων και online », δήλωσε ο Plenković.

«Θα επιτρέψουμε την αναβολή πληρωμών φόρων εισοδήματος και κερδών, καθώς και των εισφορών από μισθούς. Οι δήμοι που θα καταγράψουν ελλείμματα λόγω αυτών των μέτρων θα αποζημιωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό», σημείωσε.

Η Κροατία είχε αρχικά προϋπολογίσει να πραγματοποιήσει φέτος ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ με προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης 2,5%, αλλά οι αριθμοί θα είναι σίγουρα αναθεωρημένοι.

Ο πρόεδρος της Κροατίας Zoran Milanovic απευθύνθηκε στους πολίτες σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού. «Αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η παρέμβασή μου θα προκαλέσει σύγχυση, αλλά πιστεύω ότι έχω την υποχρέωση να πω κάτι. Είμαι σε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό. Είμαι ενημερωμένος για τα πάντα και δεν έχει γίνει ένα λάθος μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Milanovic.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της δυσάρεστης κατάστασης, η τύχη παίζει σημαντικό ρόλο. Όταν βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ιταλία, ειδικά στο αναπτυγμένο βόρειο τμήμα της χώρας, εκεί όπου η τύχη παίζει ρόλο παράλληλα με προληπτικές ενέργειες και αναλύσεις », τόνισε ο Κροάτης πρόεδρος, προσθέτοντας ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες η κατάσταση θα απαιτούσε από τους ανθρώπους να κοινωνικοποιούνται λιγότερο στην Κροατία.

Ο Milanovic, ο οποίος παρακολουθεί στενά την κατάσταση, πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί σε μεγαλύτερο χάος, αλλά ότι δεν θα ήταν κακή ιδέα για τους ανθρώπους να αγοράζουν τα απαραίτητα για δύο έως τρεις ημέρες, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των επισκέψεων στις αγορές./ibna