Β-Ε: Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την κατασκευή του Διαδρόμου 5c

Β-Ε: Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την κατασκευή του Διαδρόμου 5c

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Β-Ε και ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ, ο Πρέσβης κ. Johann Sattler, φιλοξένησε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το διάδρομο 5c στο Σεράγεβο παρουσία αρμόδιων κρατικών και οντοτήτων, καθώς και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), ώστε να συζητηθούν τρόποι για την επίσπευση των εργασιών.

“Ο Διάδρομος 5c αποτελεί το πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που απαιτεί σημαντικούς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους. Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει πάνω από 200 εκατ. Ευρώ σε επιχορηγήσεις μέσω του επενδυτικού πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια για την κατασκευή 11 υποτομέων του αυτοκινητοδρόμου του Διαδρόμου 5c της Β-Ε, με συγχρηματοδότηση των δανείων της ΕΤΕπ και της ΕΤΑΑ», αναφέρει η δήλωση της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Β-Ε.

Ο Πρέσβης κ. Johann Sattler δήλωσε: «Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της Διαδικασίας Σύνδεσης και, εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ στις 6-7 Μαΐου 2020, συναντηθήκαμε για να επανεξετάσουμε την κατάσταση και τα μελλοντικά σχέδια για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του Διαδρόμου 5c στη Β-Ε. Η συνέχιση της επένδυσης στον Διάδρομο 5c αποτελεί προτεραιότητα η οποία θα φέρει σύγχρονους μεταφορικούς δεσμούς που θα συνδέουν τη χώρα με την περιοχή και την ΕΕ, προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει τους πόρους και την τεχνογνωσία για την επιτάχυνση των εργασιών».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να επιταχύνουν την προετοιμασία και την υλοποίηση των συνεχιζόμενων επενδύσεων στο διάδρομο 5c.

Ο Πρωθυπουργός της Ομοσπονδίας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Fadil Novalić, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και των επενδύσεων, προσθέτοντας ότι η ταχεία ανάπτυξη των υποδομών και η δημοσιονομική ανάπτυξη έχουν αναδειχθεί ως προτεραιότητες στο πλαίσιο του σχεδίου κοινωνικοοικονομικών μεταρρυθμίσεων .

Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Δημοκρατίας Σρπσκα, Đorđe Popović, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει σημαντικά κεφάλαια για αναπτυξιακά έργα ετησίως, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόθεσή της να συνεχιστεί η συνεργασία σε μελλοντικά έργα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινίασε τη Διαδικασία Σύνδεσης για τα Δυτικά Βαλκάνια το 2015, διαθέτοντας σημαντικούς πόρους για τη συγχρηματοδότηση σημαντικών συνδέσεων μεταφορών και ενέργειας στην περιοχή μέχρι το 2020.

Τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλά ενεργά εργοτάξια στη χώρα, και η Β-Ε δεσμεύεται να τα ολοκληρώσει. Το πιο προηγμένο έργο συνδεσιμότητας στην περιοχή είναι η γέφυρα Svilaj η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Τα πολυαναμενόμενα έργα ξεκίνησαν τελικά την κατασκευή της γέφυρας Gradiška, καθώς και του αυτοκινητοδρόμου από τη Rudanka στο Johovac. Το εργοτάξιο της σήραγγας Zenica άνοιξε πολύ πρόσφατα, και στο τέλος αυτού του μήνα θα σηματοδοτήσουμε την έναρξη των εργασιών για την εκσκαφή της σήραγγας Ivan. /ibna