Βουλγαρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η χώρα μέχρι τις 13 Απριλίου

Βουλγαρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η χώρα μέχρι τις 13 Απριλίου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εισήλθε η Βουλγαρία, με πλήρη ομοφωνία μετά την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση. Οι 201 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση της κυβέρνησης για την είσοδο της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 13 Μαρτίου έως τις 13 Απριλίου 2020.

Η απόφαση ελήφθη παρουσία του πρωθυπουργού Boyko Borissov και των περισσότερων υπουργών, οι οποίοι έφθασαν στο κοινοβούλιο νωρίς το πρωί.

«Θέλουμε για ένα μήνα αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, κυρίως για αυτούς τους απείθαρχους ανθρώπους στη χώρα», υποστήριξε ο Πρωθυπουργός στην Ολομέλεια της Συνόδου.  Εξέφρασε φόβους ότι, λόγω έλλειψης εσόδων, ο προϋπολογισμός της χώρας θα παρουσιάσει έλλειμμα τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του έτους.

Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Εγγυόμαστε ότι τα δικαιώματα των Βούλγαρων πολιτών θα γίνονται σεβαστά σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υποσχέθηκε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του GERB Daniela Daritkova.

Η ηγέτης του BSP Cornelia Ninova δήλωσε ότι είναι πλέον απαραίτητο για όλους να λειτουργούν με λογική, ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Η προσδοκία της από την κυβέρνηση είναι να ενημερώσει τον προϋπολογισμό και να σταματήσει την πρακτική της διανομής των χρημάτων τμηματικά. Κατά τη διάρκεια του Προεδρικού Συμβουλίου υπό την Tsveta Karayancheva πρότεινε την ανάπτυξη ενός κοινωνικού πακέτου που μετριάζει τις επιπτώσεις της κρίσης από τον κορωνοϊό. Κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καθίσουν και να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για οικονομικά και κοινωνικά μέτρα.

Η κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα είναι υψίστης σημασίας για την προστασία και την υγεία του πληθυσμού. Απαιτούνται ειδικά σχέδια και ενέργειες. Αυτό δήλωσε ο ηγέτης του MRF Mustafa Karadaj. Σύμφωνα με τον βουλευτή, η πρόταση της κυβέρνησης είναι έγκαιρη και σωστή./ibna