Ελλάδα: Οικονομικά μέτρα ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας λόγω κορωνοϊού

Ελλάδα: Οικονομικά μέτρα ανακοίνωσε ο Σταϊκούρας λόγω κορωνοϊού

Τι αναμένει η Ελλάδα από το Eurogroup της Δευτέρας

Στα 200 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το πρόσθετο κόστος για δαπάνες Υγείας που θα εγκρίνει το Υπουργείο Οικονομικών το 2020, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο ανακοίνωσης οικονομικών μέτρων, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο υπουργός ανέφερε ότι επίκειται νομοθετική παρέμβαση για την στήριξη όχι μόνο επιχειρήσεων που κλείνουν «διά νόμου» αλλά και κλάδων ολόκληρων που πλήττονται από την οικονομική κρίση, με βάση τα στοιχεία που για πρώτη φορά θα συλλέξει μέσα στο Σαββατοκύριακο το υπουργείο Οικονομικών από τράπεζες, την Εφορία, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους -αλλά και αναφορές ή στοιχεία από φορείς του ιδιωτικού τομέα . Τα μέτρα θα αφορούν όχι μόνο φορολογικές διευκολύνσεις αλλά και ενισχύσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση, προσέρχεται στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 16 Μαρτίου, προσβλέποντας σε μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα (υποχρέωση για 3,5% το 2020) με τρόπο κυκλικό. Αυτό σημαίνει ότι όσο μικρότερη είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από τις τελευταίες προβλέψεις της Ε.Ε. ισόποση θα πρέπει να είναι και η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Για παράδειγμα. αν για το 2020 ο ρυθμός είναι 1,4% (2,4% προέβλεπε η Κομισιόν προ κορωνοϊού), τότε θα πρέπει να μειωθεί ο στόχος από το 3,5% στο 2,5%. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αιτηθεί, μέσω του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, την εξαίρεση δαπανών για το προσφυγικό (0,4% του ΑΕΠ), αλλά και όλων των δαπανών που θα γίνουν για τη λήψη οικονομικών μέτρων εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την προτεραιοποίηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, οι στοχεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το αυριανό Eurogroup έχουν ως εξής:

-να αξιοποιηθούν πλήρως τα περιθώρια ευελιξίας που προβλέπονται για έκτακτες περιστάσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης,

– να ισχύσει αυτή η ευελιξία για τη χώρα μας αναφορικά με τον εφετινό στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, και

– να διευρυνθούν κατάλληλα οι δαπάνες που εξαιρούνται από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Δαπάνες για να στηριχθούν επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, πολίτες και συστήματα υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα των κρατικών ενισχύσεων τα οποία πλέον έχουν ειδική άδεια από την Κομισιόν θα επεκταθούν σύντομα και σε επιχειρήσεις με σημαντική πτώση του τζίρου. Σε κάθε περίπτωση, όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Παράλληλα, προβλέπεται η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα και παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Προωθείται και η χρήση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για κεφάλαιο κίνησης, ευελιξία στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και  στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Οι παραπάνω προτάσεις  είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις ανακοινώσεις που έγιναν προ ολίγου από την Κομισιόν για ελαστικοποίηση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας./ibna