Τουρκία: Την Τρίτη η συνάντηση Merkel-Macron με Erdogan στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Την Τρίτη η συνάντηση Merkel-Macron με Erdogan στην Κωνσταντινούπολη

Την Τρίτη αναμένεται να γίνει η σημαντική συνάντηση του Recep Tayyip Erdogan με την Angel Merkel και τον Emmanuel Macron στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα.

Το άνοιγμα των συνόρων που ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος και τα γεγονότα που προκάλεσε στα ελληνοτουρκικά σύνορα και η ένταση που υπάρχει με την Ελλάδα λόγω των προσπαθειών χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών να παραβιάσουν τα σύνορα θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων.

Πολιτικοί αναλυτές δεν περίμεναν ιδιαίτερα αποτελέσματα από τη συνάντηση του Erdogan με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel αλλά και την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula Von der Leyen καθώς η Άγκυρα θεωρεί πως οι πραγματικές διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν με τους ηγέτες μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών και όχι μέσω των θεσμών.

Αυτό φάνηκε και με τον τρόπο που αποχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος από τις Βρυξέλλες χωρίς να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου.

Ο Erdogan στη συνάντηση της Τρίτης θα θέσει συγκεκριμένα ζητήματα που ζητάει από την Ε.Ε.. Ο Michel και η Von der Leyen όμως δεν μπορούσαν να αποδεχθούν και αυτός είναι και ο λόγος που Macron και Merkel θα έρθουν σε επαφή μαζί του.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως η δήλωση της 18ης Μαρτίου για το προσφυγικό  προέβλεπε την χορήγηση 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για περίπου 2 εκατομμύρια πρόσφυγες που τότε ήταν στα τουρκικά εδάφη. Η Άγκυρα όμως τώρα υποστηρίζει πως σήμερα στην Τουρκία ζουν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, υπάρχει ο κίνδυνος να έρθουν άλλα 3.5 εκατομμύρια προσφύγων από το Idlib όπως και έχουν έρθει στη χώρα μετανάστες και πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και τις χώρες της Αφρικής. Τώρα η Τουρκία θέλει να κάτσει στο τραπέζι για να συζητήσει για 9 εκατομμύρια άτομα και διεκδικεί ανάλογα κονδύλια

Παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση διεκδικεί και τους άλλους όρους που δεν τηρήθηκαν. Όπως το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε, την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και την απελευθέρωση της βίζας στους Τούρκους πολίτες. Στο τελευταίο ζήτημα η Ευρώπη έχει ζητήσει να ικανοποιηθούν τα 72 κριτήρια η Άγκυρα έχει ετοιμάσει τα 66 και σύμφωνα με την εφημερίδα  Ηurriyet ο Erdogan ζητάει να παραβλεφθούν προσωρινά τα 6 σημεία που η Τουρκία δεν έχει ικανοποιήσει ακόμα.

Ένα εντυπωσιακό στοιχεία που ζητάει ο Erdogan είναι η Άγκυρα να προσκαλείται στις συνόδους κορυφής της Ε.Ε. Η Τουρκία παράλληλα με τα κριτήρια ζητάει και τα κονδύλια να σταλούν απ᾽ ευθείας στους δικούς της οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπως στην  Ερυθρά Ημισέληνο, στην τουρκική Ακτοφυλακή και στην Τράπεζα Πόλεων.

Πάντως το μήνυμα που δόθηκε από τις Βρυξέλλες είναι πως όσο τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά και όσο ασκείται πίεση στην Ελλάδα μέσω το προσφυγικού οι συζητήσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα σύνορα έκλεισαν στις Μικρασιατικές ακτές για όσους πρόσφυγες και μετανάστες θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα. Με την απόφαση αυτή η Άγκυρα θέλησε να δείξει πως παρά τις δηλώσεις του Erdogan περί «ανοίγματος συνόρων» η Τουρκία τηρεί τη δήλωση της 18ης Μαρτίου. Όμως παράλληλα 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στο Pazarkule απέναντι από τις Καστανιές και καθημερινά προσπαθούν να παραβιάσουν τα ελληνικά σύνορα χωρίς να υπάρχει καμία προσπάθεια παρεμπόδισης τους από τις στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές της Τουρκίας.

Αυτό το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί άμεσα μετά την συνάντηση των τριών στην Κωνσταντινούπολη./ibna