Ρουμανία: Ξεκινούν εκ νέου διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης

Ρουμανία: Ξεκινούν εκ νέου διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης

Ξεκινούν στη μία το μεσημέρι οι διερευνητικές συναντήσεις του Προέδρου Klaus Iohannis με τις αντιπροσωπείες των κομμάτων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν γύρω στις 17.00.

Η σειρά των συναντήσεων που καθεμία έχει προβλεφθεί να διαρκέσει μισή ώρα είναι η εξής:   PNL –  PSD –  USR –  UDMR –  PMP –  ALDE – Κοινοβουλευτική Ομάδα  Pro Europa και  Κοινοβουλευτική Ομάδα των εθνικών μειονοτήτων.

«Δεν έχουμε ούτε στιγμή για χάσιμο. Ζητώ επιτακτικά από το Κοινοβούλιο να συνεργαστεί άνευ χρονοτριβής ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να ορκιστεί μια κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες, με την οποία μπορώ να αφοσιωθώ 100% στην καταπολέμηση των επιπτώσεων του νέου κορωνοϊού, διαθέτοντας τότε όλους τους μοχλούς για τη λήψη των μέτρων που επιβάλλονται», τόνισε ο Klaus Iohannis στις δηλώσεις που έκανε χθες βράδυ μετά την κατάθεση της εντολής από τον Florin Citu. «Η πρώτη προτεραιότητά μας, πρόσθεσε, είναι η προστασία της υγείας των πολιτών. Για τον λόγο αυτόν, επαναλαμβάνω, οι αψιμαχίες και τα πολιτικά ματς ουδεμία θέση έχουν στο σημερινό πλαίσιο. Διασχίζουμε μια πολύ περιπεπλεγμένη περίοδο, άνευ προηγουμένου, στην οποία τα πράγματα εξελίσσονται ταχύτατα και απρόβλεπτα», πρόσθεσε.

Ο Florin Cîțu κατέθεσε την εντολή λίγα λεπτά πριν την προγραμματισμένη για τις 16.00 συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου για την ψήφο εμπιστοσύνης. Όπως εξήγησε στο   Facebook έλαβε την απόφαση να καταθέσει την εντολή «με υπευθυνότητα, διαφάνεια και επαγγελματισμό», υπογραμμίζοντας ότι «ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι και πρωθυπουργός».

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον Marcel Ciolacu, μεταβατικό πρόεδρο του PSD, να δηλώνει ότι «Η απόσυρση του εντολοδόχου Πρωθυπουργού, Florin Cîțu, είναι “η καλύτερη απόφαση (…) Υπόσχομαι ότι θα επισπεύσουμε τις ακροάσεις για τη νέα κυβέρνηση”. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αν ο  Victor Costache περιλαμβάνεται στους υπουργούς της νέας κυβέρνησης, το κόμμα του θα την καταψηφίσει. Κατά τον Ciolacu, η καλύτερη λύση για την επίλυση της σημερινής κρίσης είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό έναν τεχνοκράτη, όμως το PSD δεν θα προτείνει όνομα για την πρωθυπουργία στις σημερινές διαβουλεύσεις. Σε δηλώσεις του ανέφερε επίσης ότι είναι δυνατόν η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου να συγκληθεί ακόμη και τη Δευτέρα για την ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη νέα ανάθεση εντολής από τον Klaus Iohannis.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του PSD, Alfred Simonis, δήλωσε ότι «Η προοπτική αυτή η Κυβέρνηση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης τους τρόμαξε πάρα πολύ».

Ο πρόεδρος του USR, Dan Barna, δήλωσε χθες στο Κοινοβούλιο, ότι με την κατάθεση της εντολής από τον  Florin Cîțu, το PNL απέδειξε ότι κάνει ένα πολιτικάντικο παιχνίδι.

Το UDMR ζήτησε από τον Πρόεδρο Klaus Iohannis να προτείνει επειγόντως μια σοβαρή πρόταση για το πρωθυπουργικό αξίωμα, θεωρώντας ότι πρέπει να αφεθεί κατά μέρος το «πολιτικό τσίρκο».

Το PMP θα προτείνει στον Klaus Iohannis να ορίσει τον Traian Băsescu για την πρωθυπουργία, τονίζοντας ότι διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και μπορεί να πάριε τα κατάλληλα μέτρα στη συγκυρία της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

O πρόεδρος του PLUS, Dacian Cioloş, δήλωσε σε τηλεοπτική παρέμβασή του στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Digi24, ότι συνομίλησε με τον Florin Cîţu δύο μέρες πριν εκείνος καταθέσεις την εντολή και τον διαβεβαίωσε ότι επιθυμεί να κυβερνήσει. Ο τρόπος με τον οποίο «το PNL χειρίστηκε τον διορισμό πρωθυπουργού και την προετοιμασία της ψήφου εμπιστοσύνης δείχνει έλλειψη σοβαρότητας”.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ludovic Orban άσκησε πιέσεις στον  Florin Cîțu να καταθέσει την εντολή και ότι ο πρόεδρος Klaus Iohannis θα επιλέξει ξανά τον Orban για την πρωθυπουργία. Η στρατηγική είναι ο εκ νέου εντολοδόχος κ. Orban να σχηματίσει κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα με το PMP και το USR./ibna