Αλβανία: Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Αλβανία: Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Σειρά προληπτικών μέτρων αποφάσισε η Κυβέρνηση της Αλβανίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού που ήδη έχει καταγράψει στην χώρα 23 κρούσματα και έναν θάνατο.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός Edi Rama, ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης και για τους λόγους αυτούς απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, στις πόλεις Τίρανα, Durres, Lezhë, Elbassan, Shkodër, Lushnjë, Fier και Vlorë. Θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο στα ασθενοφόρα και τα εξουσιοδοτημένα οχήματα. Επιπροσθέτως θα γίνει περιορισμός της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, ενώ κλείνουν οι επιχειρήσεις υφαντουργίας και call centers. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε επίσης την διακοπή των πρωταθλημάτων. Κλειστά παρέμειναν όλα τα καταστήματα εστίασης, καφετέριες, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης, ενώ τα σουπερμάρκετ παρουσιάζουν ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως και στα φαρμακεία.

Όπως ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ότι άτομα που βρέθηκαν στην Ιταλία και την Ελλάδα την τελευταία βδομάδα και δεν έχουν μπει αυτοβούλως σε καραντίνα, θα τιμωρούνται με πρόστιμο 5.000 ευρώ και δε θα επιτρέπεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αν δεν πληρώσουν το πρόστιμο.

Ο Edi Rama με ανάρτηση του στο προσφιλές του facebook δήλωσε τη σημασία των περιοριστικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο αγώνας αυτός κερδίζεται μόνο με την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της κλιμάκωσης των ακραίων μέτρων.

«Αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για να προστατεύσουμε την Αλβανία από την επιθετική κλιμάκωση του κορωνοϊού στους συγγενείς μας. Αυτή είναι μια ασυνήθιστη γρίπη που θα εξαπλωθεί και θα επηρεάσει πολλούς από εμάς ως κοινή γρίπη, αλλά το 80% από αυτούς δεν θα ξέρει ότι είχαν κορωναϊό».

«Μόνο το 20% θα εμφανίσει συμπτώματα. Συνιστάται να απομονώνονται και να απομακρύνονται οι ηλικιωμένοι. Αυτός ο πόλεμος δεν κερδίζεται παρά μόνο με σκληρά μέτρα μέχρι τα άκρα», δήλωσε ο Rama.

Πρόσθεσε επίσης ότι το κλείσιμο των συνόρων θα επιβραδύνει μόνο τον κορωνοϊό, αλλά δεν θα τον σταματήσει να έρθει στην Αλβανία.

Παρόλα τα μέτρα και την ενημέρωση για τους κινδύνους του κορωνοϊού δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανταπόκριση από τους πολίτες, ενώ έγινε και αντικείμενο πολιτικής διαμάχης με κατηγορίες από την αντιπολίτευση για εισαγωγή ληγμένων μασκών και ανεπάρκεια του συστήματος υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας./ibna