Βουλγαρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να κηρυχθεί η χώρα ζήτησε ο Borissov

Βουλγαρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να κηρυχθεί η χώρα ζήτησε ο Borissov

Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου που συγκλήθηκε από τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borissov, σε συνεργασία με το Εθνικό Επιχειρησιακού Κέντρου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για το συντονισμό και την οργάνωση των ενεργειών των αρμόδιων κρατικών αρχών σε σχέση με τη δημόσια υγεία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού COVID-19, o Βούλγαρος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι προτείνει στην Εθνοσυνέλευση να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η είσοδος της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει το κλείσιμο των σχολείων, των πανεπιστημίων, των αθλητικών εγκαταστάσεων και εκδηλώσεων. Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να οργανώσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε τα παιδιά να μην χάσουν διδακτέα ύλη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να ενημερώνει κάθε λεπτό τον ιστότοπο του σε ποιες χώρες απαγορεύονται τα ταξίδια από τη Βουλγαρία και το Υπουργείο Υγείας από ποιες χώρες δεν θα επιτρέπεται  μπορούν να επιτρέψουν στους επιβάτες να εισέλθουν στη Βουλγαρία, συνεχίζει ο πρωθυπουργός.

«Μόνο η πειθαρχία και η οργάνωση του έθνους μπορούν να μας βοηθήσουν», είπε ο Boyko Borissov. Σε αυτή την κατάσταση, η μόνη διαμάχη είναι πόσο δραστικά είναι τα μέτρα, πρόσθεσε.

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση οι απώλειες θα είναι τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέγεθος των ζημιών στην παγκόσμια οικονομία θα ξεπεράσει κατά περιόδους τα γεγονότα που συνέβησαν κατά την τελευταία οικονομική κρίση.

Ο Borissov εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες στην Εθνοσυνέλευση θα δεχτούν την πρόταση για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Να κινητοποιηθούμε, να ακολουθήσουμε τη διαδικασία, αλλά για εκείνους που δεν ακολουθούν τη διαδικασία, να δώσουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών την εξουσία, να τους υποχρεώσουν να συμμορφωθούν με την απαγόρευση, είπε ο Borissov. Μέρος των μέτρων θα είναι και η επιβολή κυρώσεων στους ανθρώπους που δεν συμμορφώνονται με την καραντίνα, εάν βρίσκονται κάτω από αυτή.

Το Υπουργείο Κοινωνικής Πολιτικής πρέπει να αναλάβει δράση για την καταβολή των συντάξεων.

Τώρα είναι η στιγμή να δείξουμε αν είμαστε πατριώτες, αν είμαστε αλληλέγγυοι – να φροντίσουμε τους ηλικιωμένους, να φροντίσουμε τους κοινωνικά αδύναμους, τους κανονικούς.

Η σημερινή κατάσταση απαιτεί πολύ ταχύτερες αποφάσεις και δράσεις – τόσο από τις υγειονομικές αρχές όσο και από τα θεσμικά όργανα, δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κρίσεων για τον κορωνοϊό και επικεφαλής της Στρατιωτικής Ακαδημίας Ventsislav Mutafchiiski.

Υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες προς όλες τις κατευθύνσεις, σημείωσε ο Mutafchiiski. Η κατάσταση είναι τόσο δυναμική που προτείνουμε να λάβει ο πρωθυπουργός έκτακτα μέτρα για να εξοπλίσει τα θεσμικά όργανα με επαρκή μέσα για να επηρεάσουν τις αλλαγές που βρίσκονται μπροστά για όλους μας, είπε.

Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Tomislav Donchev δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι η κατάσταση αναλύθηκε πολύ προσεκτικά. Πιστεύουμε ότι τώρα είναι η στιγμή να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού» σημείωσε.

Αύριο προτείνουμε στην Εθνοσυνέλευση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην επικράτεια της δημοκρατίας, επανέλαβε ο Donchev, προσθέτοντας ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν kai νομοθετικές αλλαγές, όπου χρειάζεται.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν σημαίνει διακοπή του κύκλου εργασιών. Το μόνο που θα περιοριστεί είναι το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε ένα μολυσμένο άτομο να διαδώσει ελεύθερα τη μόλυνση», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός./ibna